Tănăsescu: Ne apropiem de vârful crizei

 
România va fi afectata de inrautatirea situatiei economice si financiare globale care s-a produs in ultimele doua-trei saptamâni, iar in 2009 economia româneasca va suferi o contractie care probabil va conduce la accentuarea unor deficite, a declarat miercuri (18 martie 2009) social-democratul Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante.
 
„Din pacate, in momentul de fata asistam la o deteriorare accelerata a economiilor din Europa, ma refer la tarile  importante : Germania , Franta, Italia. Asistam in acelasi timp  la o deteriorare profunda a tarilor din jurul nostru: Ucraina, Turcia. Este clar ca si România va fi afectata de acesta inrautatire globala care s-a produs in ultimele saptamâni.
Aceasta inrautatire s-a vazut acum doua-trei saptamâni. Cred ca si economia româneasca in 2009 va suferi o contractie care probabil va conduce la accentuarea unor deficite”, a spus Tanasescu.
 
El considera ca important este in momentul de fata ce tipuri de politici se aplica pentru ca in anii care urmeaza aceste deficite interne si externe sa se diminueze.
 
Potrivit lui Tanasescu, luna aprilie ar putea marca un vârf al crizei economice. „Probabil ca luna aprilie va fi o luna  in care vom avea o cadere destul de importanta a indicatorilor macro-economici”, a spus Tanasescu.
 
Însa, pe de alta parte, Tanasescu considera ca exista posibilitatea ca intr-un ritm gradual lucrurile sa intre in normalitate.
„Exista pachetul financiar in spate. Anumite sume de bani vor fi din nou repuse in sistemul bancar pentru ca sa fie reluat procesul de creditare a economiei reale. În a doua jumatate a anului putem sa asistam la aceasta imbunatatire”, a precizat fostul ministru de Finante.
 
Tanasescu a estimat ca suma pe care România o va imprumuta din surse externe se situeaza in jurul a 18-20   de miliarde de euro si a precizat ca este vorba despre un acord institutional al României nu numai cu FMI, dar si cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala, cu BERD si cu BEI.
 
„Cred  ca  acest  tip  de  acord  institutional al României vine  pe  trei paliere: stabilitate, predictibilitate si recredibilizare a politicilor economice ale României. De aceea cred ca in momentul de fata acest pachet financiar pe care România il discuta cu isntitutiile financiare internationale va avea rolul, pe termen mediu si lung, de stabilizare si nu in ultimul rând de repornire a motoarelor in economia româneasca”, a subliniat social-democratul.
 
În ceea ce priveste conditiile in care România contracteaza acest imprumut, Tanasescu a aratat ca pâna in prezent nu exista perspectiva cresterii taxelor, ci, dimpotriva, poate duce la mai multa responsabilitate fiscala. „Cred ca acest acord vine intr-un moment in care poate avem nevoie de mai multa disciplina, avem nevoie de o gândire pe termen mediu si lung. Unul dintre punctele acestui acord este legat de o lege a responsabilitatii fiscale. Sa gândim un buget multianual, sa gândim modul in care resursele pe care le avem le cheltuim in anii care urmeaza. Un acord de genul acesta vine intr -un context mai larg al unor reforme restructurale ale economiei românesti, da mai multa stabilitate si predictibilitate”, a afirmat Tanasescu.
 
Fostul ministru de Finante a explicat ca in momentul de fata pe plan mondial exista o lipsa de lichiditate foarte mare si o lipsa de incredere in sistemul bancar. În aceste conditii, pachetul financiar la care România recurge din surse externe reprezinta una dintre putinele alternative pe care tara noastra le are.
 
Tanasescu a amintit ca in perioada 2001- 2004 a mai existat un astfel de acord care s-a dovedit a  fi foarte  bun  pentru  economia  româneasca,  creându-se  astfel premisele  aderarii  la  Uniunea Europeana in 2007.
 
În ceea ce priveste implicatiile de natura sociala ale unui acord cu FMI in conditiile actuale, Mihai Tanasescu a mentionat ca discutiile cu Fondul s-au referit si la modul in care vor fi alocate mai multe resurse pentru paturile sociale vulnerabile, pentru angajatii care vor intra in somaj.
 
„Un element important al negocierilor s-a axat pe aceasta problema sociala. De aceea cred ca rolul Fondului este mai mult un rol care vine sa creeze premisele unei dezvoltari viitoare si o stabilitate sociala foarte importanta”, a spus Tanasescu.
Pe de alta parte, fostul ministru de Finante a apreciat ca agentiile de rating isi vor putea imbunatati viziunea despre România in momentul in care politica guvernamentala interna va da roade.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata