Termenul de analiză a dosarelor depuse pentru programul „Casa Verde” a fost prelungit

 
Administratia Fondului pentru Mediu a prelungit, pâna pe 29 decembrie, perioada de analiza a dosarelor depuse de operatorii economici pentru a intra in programul “Casa verde”. Termenul a fost prelungit din cauza numarului foarte mare de dosare inregistrate, in raport cu numarul angajatilor, a declarat vineri (19 decembrie 2008) seful Serviciului Strategii – Comunicare, Alina Clont. Potrivit acesteia, AFM a procesat, in perioada 3 – 28 noiembrie, peste 5.000 cereri si a inregistrat peste 1.950 de dosare depuse de instalatorii care doresc sa participe la program.
 
Persoanele interesate vor putea consulta lista instalatorilor validati pe website-urile www.afm.ro si www.mmediu.ro, dupa data de 29 decembrie. Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului are alocat, in 2009, un buget de 520 de milioane de lei.
 
Din aceasta suma, 400 de milioane de lei (110 milioane de euro) sunt destinati persoanelor fizice, asociatiilor de proprietari si ONG-urilor, care doresc sa-si monteze sisteme de producere a energiei regenerabile, acestia urmând sa beneficieze de finantare in proportie de 90% de la Fondul de mediu, dar nu mai mult de 25.000 de lei.
În cazul operatorilor economici, finantarea poate ajunge pâna la 50% din costuri, maxim 250.000 de lei pentru un sistem, iar in cazul primariilor si al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pâna la 60% din costurile investitiei si maxim 300.000 de lei pentru un sistem.
 
Românii interesati sa-si monteze pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau mini-eoliene trebuie sa se adreseze, incepând din 5 ianuarie 2009, instalatorilor validati si intrati in program, sa faca o cerere, iar, ulterior, un reprezentant al firmei va merge la locuinta unde urmeaza sa fie montat sistemul si va intocmi un mini-proiect in care va specifica sistemul potrivit.
Persoana fizica respectiva va primi o nota de acceptare din partea firmei care urmeaza sa ii instaleze sistemul. Programul “Casa Verde” se va desfasura anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie. Ministerul Mediului a elaborat un Ghid al solicitantului, care poate fi accesat si descarcat de pe pagina web a acestei institutii sau a AFM.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata