Titicaca, lacul navigabil situat la cea mai mare altitudine din lume

Situat la o altitudine de 3.810 m, în podișul Altiplano din Anzii Cordilieri, la granița dintre Peru și Bolivia, lacul Titicaca este, potrivit Guinness World Records 2013, lacul situat la cea mai mare altitudine din lume și care este, totodată, navigabil.

Întinderea de apă acoperă o suprafață de 8.300 kmp și are o adâncime cuprinsă între 140-150 de metri, ceea ce îl face potrivit circulației atât navelor comerciale, cât și de pasageri, se menționează pe site-ul www.travelers-way.com.

El se alimentează cu apa râurilor care se varsă în acest lac, dar și cu apa provenită de la ploi sau de la topirea zăpezilor de pe munții din vecinătate. Din el se formează râul Desaguadero, care curge spre sud, prin Bolivia până la Lacul Poopó.

Pe suprafața sa există istmuri, peninsule și chiar insule plutitoare, realizate din totora (o trestie care crește din abundență pe o zonă a lacului) de către populația Uros, care și locuiește pe ele.

Clima în zona lacului este extremă, cu variații mari de temperatură între zi și noapte. Cea mai plăcută perioadă este între lunile mai și octombrie, când zilele sunt însorite, ploile rare și temperatura atinge un maxim de 25 de grade Celsius.

Fondată în 1978, Rezervația Națională Titicaca acoperă 36.180 ha și are drept scop conservarea florei și faunei specifice, a peisajelor atractive din zona Lacului Titicaca, păstrarea resurselor naturale, precum trestia totora, dar și dezvoltarea socio-economică a populației din zonă și a turismului, fără a avea un impact negativ asupra tradițiilor culturale ale zonei.

Lacul Titicaca este una dintre cele mai importante destinații turistice pentru Peru, alături de templul incaș Machu Pichu, de ruinele de lângă Cuzco sau enigmaticele desene din deșertul Nazca. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata