Topul „rezistenţei” la criză – ce judeţe vor depăşi criza mai uşor

-Judeţele care până de curând se concurau în cel mai scăzut PIB vor face cel mai bine faţă actualei crize economice.
 
 
Conform unei analize realizate de revista „Capital“, cele mai vulnerabile regiuni la recesiune vor fi, în următoarea perioadă, tocmai unele dintre cele mai dezvoltate din România, mai strâns legate de mersul economiei mondiale.
 
Prof. univ. dr. Mircea Coşea consideră că, din punct de vedere economic, cele mai afectate vor fi judeţele care cunosc o dezvoltare industrială de tip monoproduct, cu orientare predilectă la export, unde există unităţi industriale delocalizate din vestul Europei sau de producţie tip lohn şi/sau unde sunt în derulare mari proiecte de investiţii ale unor firme multinaţionale sau prin credite de tip sindicalizat ale unor investitori străini (imobiliar, retail, parcuri industriale etc.).
 
De asemenea, zonele mai vulnerabile la criză se caracterizează printr-un grad superior de îndatorare bancară a producătorilor agricoli, a industriei alimentare şi a IMM-urilor şi printr-un grad superior de angajare prin credite sau leasing a populaţiei, scrie revista Capital.
 
Primele 15 locuri ale topului „rezistenţei“ sunt ocupate de judeţe din estul şi sudul ţării, lucru care pare a confirma teoriile potrivit cărora zonele mai slab dezvoltate, unde persistă diverse aspecte ale economiei tradiţionale şi unde agricultura de subzistenţă ocupă o mare parte din populaţie, vor reuşi să depăşească mai uşor o eventuală recesiune.
 
Suceava, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Călăraşi, Bacău sau Ilfov par a fi, potrivit analizei Capital, cele mai protejate în faţa dificultăţilor economice.
 
„Stabilitatea judeţului e dată de profilul celor mai dezvoltate sectoare de aici, lactatele, apele minerale şi industria lemnului, domenii mult mai puţin vulnerabile la actuala criză decât unele precum auto sau construcţii“, arată Dumitru Pardău, deputat de Suceava.
 
El spune că regiunea sa are un mare avantaj faţă de alte zone: turismul. „Acesta va reprezenta, fără îndoială, una dintre pârghiile dezvoltării judeţului mult timp de acum înainte“, spune el. Şi investiţiile publice ar putea contracara efectele crizei, crede Pardău.
 
„Sunt optimist, luna trecută s-a decis demararea construcţiilor pe trei tronsoane mari de drumuri judeţene, care vor da de lucru multor suceveni. Nu ştiu cum se întâmplă în alte părţi, dar noi am ales să sprijinim cât de mult putem firmele locale de prestări servicii, şi în orice licitaţie publică tindem să favorizăm companiile locale“, explică acesta.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner