Tulcea, între morile de vânt de altădată şi industria verde a energiilor neconvenţionale

Din anul 2013 însă, numărul solicitărilor nu a mai crescut semnificativ, lucru firesc în condițiile în care nici piața imobiliară nu a mai cunoscut tranzacții importante pe segmentul terenurilor, iar turbinele trebuie să fie instalate la distanțe mari unele de altele pentru a fi eficiente. În plus, unii investitori s-au arătat nemulțumiți din cauza dificultăților pe care le întâmpină în racordarea la rețeaua de energie electrică.

O cercetare a grupului Erste Bank realizată în anul 2010 relevă că Dobrogea, respectiv județele Constanța și Tulcea, clasează România pe locul al doilea în clasamentul european al celor mai bune amplasamente pentru construcția de ferme eoliene, în România putând fi montate instalații eoliene cu o capacitate totală de 14.000 MW. Potrivit Asociației Patronale Surse Noi de Energie, România se afla la finele anului trecut pe locul al 10-lea în ceea ce privește producția de energie eoliană, pe teritoriul țării, la data de 24 septembrie 2013, fiind instalate capacități eoliene de circa 2.400 MW.

Radiația solară globală, ca principal factor genetic al climei, atinge pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, cele mai mari valori medii anuale din România, Marea Neagră influențând în schimb acest factor. Chiar și în aceste condiții, în lunile aprilie-septembrie, durata efectivă de strălucire a soarelui pe teritoriul Deltei reprezintă circa două treimi din valoarea medie anuală, cele mai mari valori, respectiv 1.705 ore de insolație, înregistrându-se la Sfântu Gheorghe. Luând în considerare acest potențial, pe terenurile neproductive agricol, s-ar putea realiza capacități energetice de 1.200-1.500 Mwe, iar unii investitori au trecut la fapte. Proiectele din Deltă au fost însă abandonate, iar singurul parc fotovoltaic care funcționează în prezent în județul Tulcea se află la Isaccea.

Investiție a companiei Gehrlicher Solar și a societății RaRa Parc SA, parcul solar numără 35.412 module cu o putere totală instalată de 7,5 MW. Un proiect impresionant însă ar putea fi realizat în extravilanul comunei Murighiol (în Delta Dunării, nn), investiția societății Best Fly SRL urmând să se desfășoare pe o suprafață de aproape 129 de hectare și să aibă o capacitate totală de 50 MW.

De menționat este faptul că până la începutul acestui an, 34 de societăți și Primăria comunei Baia au depus solicitări pentru obținerea avizelor de mediu în vederea realizării unor parcuri fotovoltaice, capacitatea totală a acestor proiecte fiind de 140,7724 MW. În România, în domeniul investițiilor în parcuri fotovoltaice, există capacități instalate de aproape 200 de MW.

Cele două surse de energie neconvențională coroborate cu uniformitatea presiunii atmosferice, conținutul crescut de iod și săruri din atmosferă, umezeala constantă și variațiile mici ale temperaturii au asupra organismului, potrivit cercetătorilor, o acțiune dublă și contradictorie, excitantă și calmantă. Astfel, pe litoral, în special pe plajele de la Sulina, Sfântu Gheorghe și Gura Portiței, se întrunesc condițiile pentru practicarea turismului balneo-climatic, fapt cunoscut încă de la începutul secolului trecut și dovedit de o scrisoare a primarului orașului Sulina de atunci care solicita sprijin financiar pentru amenajarea drumului din oraș la plaja de la Marea Neagră.

Dubla acțiune contradictorie a factorilor climatici asupra organismului determină o creștere a metabolismului, o scădere a frecvenței respiratorii, o combinare mai ușoară a hemoglobinei din sânge cu oxigenul din aer, o irigare sanguină a plămânilor mult îmbunătățită și o stimulare generală a proceselor biologice.

Sunt influențate afecțiuni acute sau cronice ale căilor respiratorii și nu numai, băile de soare sau helioterapia contribuind, totodată, la regenerarea și călirea organismului, acționând favorabil la nivelul pielii, musculaturii, circulației sângelui, sistemului nervos central și periferic. Talasoterapia sau acțiunea terapeutică a valurilor stimulează funcțiile organismului, în special pe cele ale inimii și vaselor sanguine.

În unitățile administrativ-teritoriale din interiorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, energia eoliană nu este exploatată, iar panourile solare instalate sunt doar pentru uzul proprietății private. Turismul balneo-climatic este astfel singurul domeniu de activitate care poate sprijini dezvoltarea unui număr restrâns de comunități. De câțiva ani însă, în comunele și orașele din zonele limitrofe Rezervației, instalațiile eoliene fac parte din peisaj — apreciat de unii și blamat de alții. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata