UE a aprobat reducerea TVA în unele domenii, printre care şi construcţia locuinţelor

 
Reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in unele domenii, precum constructia si renovarea locuintelor, marochinarie sau ingrijirea persoanelor, decisa marti (10 martie 2009) de ministrii de finante ai Celor 27, nu este o obligatie pentru tarile membre ale UE, ci doar o optiune, a declarat ministrul ceh al Finantelor, Miroslav Kalousek.
 
Într-o conferinta de presa organizata la sfârsitul Consiliului ECOFIN, Kalousek a spus ca in pofida dezbaterilor intense intre reprezentantii statelor membre si a intereselor mari existente in joc, s-a ajuns la un compromis.
 
Acest compromis, la care au ajuns marti (10 martie 2009) statele membre, anuntat de ministrul portughez al Finantelor Fernando Teixeira dos Santos, vizeaza autorizarea tarilor ce doresc sa aplice TVA inferioara nivelului minim fixat in principiu in UE (15%) pentru un numar redus de servicii, precum constructia si renovarea locuintelor, marochinarie sau ingrijirea persoanelor.
 
În acelasi timp, comisarul europen pentru taxare si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a anuntat ca executivul comunitar a renuntat la propunerea de reducerea a TVA in cazul produselor „verzi” in UE, ca urmare a opozitiei manifestate de mai multe state membre.
 
Germania a fost una dintre tarile membre care nu sustine in general ideea reducerii TVA. „Speram sa putem gasi un compromis, dar nu sunt dispus sa platim orice pret pentru un compromis. Germania este sceptica pentru ca nu vedem niciun avantaj in reducerea TVA, insa vom incerca sa fim utili, chiar daca intr-o masura foarte, foarte limitata”, afirmase ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck, inaintea reuniunii de marti (10 martie 2009) a Consiliului ECOFIN.
 
Pe de alta parte, ministrii Finantelor din UE au adoptat un document ce cuprinde prioritatile pe care ar trebui sa le aiba bugetul comunitar pentru anul 2010, in care se apreciaza ca „procedura bugetara pentru 2010, a patra din Cadrul financiar multianual 2007 – 2013, va juca un rol crucial in urmarirea si dezvoltarea obiectivelor si prioritatilor Uniunii Europene”.
 
În acelasi timp, participantii la Consiliul ECOFIN au subliniat importanta Planului European de Redresare Economica, adoptat la Consiliul European din 11-12 decembrie 2008.
Ministrii Finantelor ai Celor 27 atrag atenti asupra mentinerii disciplinei bugetare, ca si a respectarii principiului unui management financiar solid, si accentueaza ca este necesar ca bugetului UE sa i se aplice acelasi grad de restrictie bugetara care este exercitat de statele membre in cazul propriilor bugete nationale.
 
Bugetul UE pentru 2010 ar trebui sa ofere resurse suficiente si justificate de implementare eficienta si efectiva a diverselor politici ale Uniunii, tinând permanent cont de caracterul lor multianual.
 
Consiliul ECOFIN cere, in aceasta privinta, Comisiei Europene sa furnizeze, impreuna cu proiectul de buget preliminar (PDB), evaluarile pe care se bazeaza cifrele pentru fiecare capitol bugetar.
 
Reprezentantii statelor membre reafirma ca bugetul comunitar este unul dintre cele mai importante instrumente de asigurare a responsabilitatii Uniunii Europene in fata cetatenilor sai. De asemenea, statele membre sunt deplin constiente ca o utilizare cu acuratete si responsabilitate a resurselor UE este unul dintre modalitatile esentiale de consolidare a increderii cetatenilor europeni. Documentul va fi prezentat Parlamentului European si Comisiei Europene, ca si altor institutii europene.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata