Un nou termen pentru plata subvenţiilor la hectar: 19 martie

 
Plata subventiilor la hectar din fondurile europene aferente anului 2008 va incepe din 19 martie, a declarat marti (10 martie 2009) ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
 
Le-am dat celor de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) un ragaz de patru zile pentru autorizarea platilor fata de termenul stabilit initial de 15 martie. Am promisiunea ca vor fi pregatiti pentru a demara platile catre fermieri incepând cu 19 martie”, a spus Sârbu.
 
Ministrul a anuntat in repetate rânduri ca nu poate accepta o intârziere mai mare de 3-4 zile zile fata de termenul stabilit initial pentru inceperea platilor aferente anului 2008 si a avertizat ca in cazul in care vor fi depasite termenele, toata conducerea APIA va fi demisa.
 
Fermierii români au solicitat plati directe pentru anul 2008 pe o suprafata de aproximativ 9,7 milioane hectare, depasind suprafata de referinta negociata cu Uniunea Europeana, de 8,7 milioane hectare.
 
Numarul cererilor depuse anul trecut a depasit 1,16 milioane. Potrivit datelor APIA, pentru 2008 au fost introduse in sistemul informatic cererile depuse de fermieri, iar controale administrative au fost realizate in proportie de 99%.
 
Agentia de Plati precizeaza ca in campania din 2008 s-au prezentat pentru clarificari la centrele locale si judetene ale APIA un numar de 140.695 fermieri, numarul total de locuri fizice de teren supradeclarate fiind de 43.546. În urma intâlnirilor cu fermierii, 48.481 dintre acestia au completat cereri de corectare a suprafetelor declarate initial, iar rezultatele acestor intâlniri au fost introduse in baza de date.
 
Pâna in prezent, conform datelor APIA, controlul clasic pe teren a fost efectuat pentru aproximativ 36.000 de ferme in baza schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), 11.000 ferme pentru sprijinul financiar pentru zone defavorizate (LFA) si pentru aproximativ 9.200 de ferme pentru agromediu.
 
„Mai sunt in curs de control inca 166 ferme, pentru care nu s-au putut efectua aceste controalele pe toate parcelele deoarece este vorba de pasuni alpine, greu accesibile ce nu se pot fi finalizate in aceasta perioada”, precizeaza reprezentantii APIA. De asemenea, APIA a primit deja si primele rezultate pentru controlul prin teledetectie, iar in aceasta perioada se vor desfasura clarificarile pentru fermierii la care au fost constatate neconformitati si care ulterior vor fi introduse in baza de date.
 
La finele lunii ianuarie, APIA a comunicat Comisiei Europene suprafata pentru plata pe anul 2008 de 9.018.490,01 hectare. Conform Reglementarilor CE, daca se constata ca a intervenit o modificare in ceea ce priveste aceasta suprafata, România ca orice stat membru are obligatia sa transmita modificarile in 30 de zile de la data constatarii.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata