Uruguay – Coreea de Sud 2-1, în optimi

Uruguay a învins Coreea de Sud cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă, la Port Elizabeth, în primul meci din optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud.

Luis Suarez a a marcat pentru uruguayeni în min. 8 şi 80, iar Lee Chung-yong a punctat în min. 68 pentru sud-coreeni, sud-americanii urmând să joace în sferturi cu învingătoarea din meciul SUA – Ghana, deci, cu posibilităţi certe de a atinge semifinalele.

Coreea de Sud a avut prima ocazie mare de gol a întâlnirii, în minutul 5, când Park Chu-young a trimis în bara din dreapta portarului Muslera, din lovitură liberă.

Uruguay a deschis scorul apoi, în min. 8, Luis Suarez apărând oportun la bara a doua după o centrare a lui Forlan care a trecut pe sub nasul apărării coreene: 1-0.

La adăpostul acestui avantaj minim, jocul s-a desfăşurat exact cum le-a convenit uruguayenilor, o echipă solidă, cu o apărare care nu a primit încă gol la acest turneu final, care ştie să profite de orice ocazie. Suarez ar fi putut dubla avantajul în min. 27, când a scăpat singur spre poartă, dar s-a semnalizat eronat ofsaid.

Asiaticii au presat mai mult, au avut o posesie mai bună, dar nu şi-au creat ocazii clare de gol. Park Chu-young a trimis pe lângă poartă (32), iar Cha Du-ri (41, 45) a încercat să-l surprindă pe Muslera cu şuturi de la distanţă. Suarez a mai avut şi el o şansă notabilă, în min. 38, când a reluat modest cu capul din careu. Uruguayenii au cerut şi un penalty în minutul 44, când mingea şutată de Maxi Pereira a lovit mâna lui Ki Sung-yong.

La reluare, coreenii au continuat să care balonul către poarta uruguayană, dar Luis Suarez a fost individualist în minutul 48, preferând un şut modest, chiar dacă putea continua faza. ”Celeştii” au acceptat în continuare dominarea, iar ocaziile au început să apară la poarta lui Muslera. Lee Young-pyo a avut o acţiune bună pe partea stângă, dar Kim Jae-sung a fost blocat la 6 metri (50), după care Park Chu-young (51) a tras peste poartă din careu. Muslera a fost la post la lovitura de cap a aceluiaşi Park Chu-young (58), iar Cavani l-a călcat în careu pe Lee Dong-gook (65).

Uruguay a primit primul său gol la Cupa Mondială din Africa de Sud în minutul 68, când Muslera a ieşit greşit din poartă, iar Lee Chung-yong l-a sancţionat: 1-1 (68). Imediat (71) autorul golului putea să repete isprava, dar a tras modest din careu şi portarul lui Lazio a prins.

Având în vedere situaţia de pe tabela de marcaj, sud-americanii au ieşit la joc şi Suarez a avut două ocazii de gol (73, 74). Atacantul lui Ajax a adus din nou echipa Uruguayului în avantaj în minutul 80, cu un şut splendid din marginea careului mare, cu efect, la colţul lung, mingea lovind bara înainte de a intra în plasă: 2-1. Suarez a ajuns astfel la cota trei în competiţie, egal cu Higuain şi Vittek.

Lee Dong-gook a avut ultima şansă a egalării, dar şutul său, atins de portar, a fost degajat de pe linia porţii de Diego Lugano (87).

O victorie a echipei mai valoroase, mai experimentate, în faţa unei formaţii disciplinate, care a muncit mult. Diferenţa s-a văzut de fiecare dată când uruguayenii au apăsat pe acceleraţie.

Sud-coreenii au încercat, fără succes, pe ”Nelson Mandela Bay” să obţină prima victorie în faţa ”celeştilor”, după patru eşecuri şi un egal în meciurile directe. Poate cel mai dureros rezultat dintre acestea a fost pentru asiatici cel de la Cupa Mondială din Italia (1990), când Uruguayul câştiga cu 1-0, printr-un gol marcat de Daniel Fonseca în minutul 90, în urma căruia obţinea calificarea în optimi.

Coreea de Sud a ajuns pentru a doua oară în optimile de finală ale competiţiei în opt participări, după ce a reuşit premiera în 2002, la turneul organizat împreună cu Japonia, când s-a oprit în semifinale.

Uruguay – Coreea de Sud 2-1 (1-0)

Au marcat: Luis Suarez (8, 80), respectiv, Lee Chung-yong (68).

Port Elizabeth, stadion ”Nelson Mandela Bay”: 40.000 spectatori; 18 grade Celsius

CM 2010, optimi de finală

Au evoluat echipele:

URUGUAY: 1. Fernando Muslera – 16. Maximiliano Pereira, 2. Diego Lugano (căpitan), 3. Diego Godin (6. Mauricio Victorino, 46), 4. Jorge Fucile – 17. Egidio Arevalo Rios, 15. Diego Perez, 11. Alvaro Pereira (14. Nicolas Lodeiro, 74) – 10. Diego Forlan – 9. Luis Suarez (20. Alvaro Fernandez, 84), 7. Edinson Cavani. Antrenor: Oscar Tabarez.

Rezerve neutilizate: 12. Juan Castillo, 23. Martin Silva – 22. Martin Caceres, 5. Walter Gargano, 19. Andres Scotti, 8. Sebastian Eguren, 21. Sebastian Fernandez, 18. Ignacio Gonzalez, 13. Sebastian Abreu.

COREEA DE SUD: 18. Jung Sung-ryong – 22. Cha Du-ri, 4. Cho Yong-hyung, 14. Lee Jung-soo, 12. Lee Young-pyo – 13. Kim Jae-sung (20. Lee Dong-gook, 61), 16. Ki Sung-yong (19. Yeom Ki-hun, 85), 8. Kim Jung-woo, 17. Lee Chung-yong – 10. Park Chu-young, 7. Park Ji-sung (căpitan). Selecţioner: Huh Jung-moo.

Rezerve neutilizate: 1. Lee Woon-jae, 21. Kim Young-kwang – 3. Kim Hyung-il, 2. Oh Beom-seok, 23. Kang Min-soo, 11. Lee Seung-yeoul, 6. Kim Bo-kyung, 9. Ahn Jung-hwan, 15. Kim Dong-jin, 5. Kim Nam-il.

Arbitru: Wolfgang Stark (Germania); arbitri asistenţi: Jan-Hendrik Salver (Germania), Mike Pickel (Germania); arbitru de rezervă: Joel Aguilar (El Salvador)

Cartonaşe galbene: Kim Jung-woo (38), Cha Du-ri (69), Cho Yong-hyung (83).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata