Vânzarile de produse lactate au scăzut cu 20%

 
Vânzarile de produse lactate pe piata româneasca au scazut in prima parte a acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat joi (2 aprilie 2009) la Poiana Brasov, la Expo-Conferinta Internationala in Industria Laptelui, Ioan Dirzu, presedintele APRIL (Asociatia Patronala Româna din Industria Laptelui).
 
El a precizat ca, potrivit statisticilor, daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a consumului de lapte de 17%, in acest an se spera a se ajunge la un procent de 10%.
 
„Consumatorii trebuie constientizati asupra a ceea ce inseamna produsul românesc pentru care vom incepe in perioada imediat urmatoare o campanie publicitara cu sloganul «Consumati produsele fabricate in România». Desigur si noi suntem intr-o competitie cu alti procesatori din afara tarii si de aceea va trebui sa ne adaptam in ceea ce priveste preturile, deoarece ca si calitate a laptelui stam destul de bine”, a spus presedintele APRIL.
 
Dirzu a sustinut ca preturile produselor lactate nu vor creste, ci din contra s-ar putea constata o usoara scadere, care va depinde in mare masura de partenerii din supermarketuri, dar si de Guvern care ar trebui sa acorde subventie pentru a revigora acest sector.
Produsele si laptele materie prima din import inseamna circa 20%. Ne pun un pic pe gânduri cantitatile si mai ales pretul cu care ajunge produsul finit pe rafturile supermarketurilor. Vin cu preturi de dumping, ceea ce ar putea crea probleme atât fermierilor, cât si procesatorilor. De aceea ne intâlnim in aceste zile pentru a vedea ce masuri de urgenta putem lua. A merge pe lapte din import in continuare nu ne avantajeaza. Este o masura de avarie si nicidecum de perspectiva”, a aratat presedintele APRIL.
 
În opinia sa, fermierul trebuie sustinut de stat, pentru ca altfel nu va putea supravietui. Crescatorii individuali de vaci au mai renuntat sa le creasca, dar au aparut ferme noi cu capacitati de crestere de la 50 de capete in sus.
 
Acesti fermieri, sustine presedintele Asociatiei, vor putea suplini deficientele de lapte mai ales ca, anul trecut, calitatea laptelui materie prima in România a ajuns undeva la 60%, iar fermierii si procesatorii vor sa ceara Guvernului si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa prelungeasca macar cu un an prelucrarea laptelui neconform.
 
Presedintele APRIL considera ca industria laptelui nu va fi afectata de somaj, cu toate ca se observa o scadere a consumului de lapte si produse lactate.
 
Timp de doua zile, fermierii, procesatorii, reprezentanti ai Guvernului vor mai dezbate in cadrul Expo-Conferintei de la Poiana Brasov probleme referitoare la piata lactatelor, forme de sprijin financiar in sectorul laptelui, calitatea laptelui, structura dimensionala a exploatatiilor din sectorul laptelui, utilaje si echipamente pentru industria laptelui.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata