Venezuela – un tărâm al contrastelor, cu peisaje incredibile şi oameni prietenoşi

13

Venezuela, oficial Republica Bolivariană a Venezuelei (República Bolivariana de Venezuela), sărbătoreşte ziua naţională la 5 iulie, marcând proclamarea independenţei faţă de Spania, în 1811.

Natură

Situată în partea de nord a Americii de Sud, Venezuela ocupă o suprafaţă de peste 910.000 kmp. Este mărginită de Columbia, la vest, de Brazilia, la sud, şi de Guyana, la est. Totodată, are o largă ieşire la Marea Caraibilor şi Oceanul Atlantic, în partea de nord, cu o linie de coastă de 2.800 km. Pe lângă partea continentală, cuprinde o serie de insule şi arhipelaguri din Caraibe, printre care Insula Margarita — cea mai cunoscută, Insula Coche, La Orchila, La Blanquilla, La Tortuga, Las Aves, Los Roques şi Los Monjes.

Capitala Venezuelei, Caracas, se află în partea de nord a ţării, pe coasta Mării Caraibilor. Alte oraşe importante sunt: Maracaibo, Valencia, Barquisimeto, Ciudad Gayana, Maracay, Ciudad Bolívar, Cumaná, San Cristóbal, San Fernando de Apure.

Peisajul venezuelean este variat, incluzând munţi înalţi, păduri tropicale, câmpii largi şi zone aride de coastă.

Relieful este dominat de şiruri muntoase şi de câmpii, potrivit „Enciclopediei Universale Britannica” (2010). Astfel, în partea de nord se găseşte o extensie a Anzilor — cel mai lung lanţ muntos din lume; la vest se află bazinul lacului Maracaibo; spre sud-est se desfăşoară câmpii vaste (llanos) şi păduri; la sud de fluviul Orinoco, se întinde, neocupată şi în mare parte neexplorată, o porţiune a Podişului Guyanei, reprezentând aproximativ jumătate din suprafaţa totală a ţării, conform www.encyclopedia.com.

Potrivit „Enciclopediei statelor lumii” (2005), lanţul andin pătrunde pe teritoriul Venezuelei sub forma a două ramuri ce înconjoară depresiunea tectonică a lacului Maracaibo: Sierra de Perija, pe direcţia nord-vest (constituind limita cu Columbia), şi Sierra Nevada de Mérida, către nord-est, care ajungând la ţărmurile Mării Caraibilor, se desfăşoară paralel cu acestea, spre est, alcătuind Cordillera de la Costa. Cel mai înalt punct din Anzii venezueleni este Pico Bolívar sau La Columna, care ajunge la 5.007 m.

De-a lungul frontierei de sud cu Brazilia, găsim formaţiuni muntoase, cu aspectul unui bloc de piatră cu pereţi verticali, inaccesibili, şi cu vârfuri aproape plate (o suprafaţă netedă ca un platou), cunoscute sub numele de „tepui” sau „tepuy”. Faimosul Munte Roraima, una dintre cele mai înalte formaţiuni de acest gen, se ridică până la 2.772 metri, la graniţa cu Guyana.

În sud-estul ţării, pe cursul râului Churún , care se varsă în Caroní, se află cea mai înaltă cascadă din lume, Angel (Salto Ángel sau Salto del Ángel), „Cascada Îngerului” în română, măsurând 979 m, iar căderea apei are loc de pe platoul muntos Auyán-Tepuí, care înseamnă „Muntele Diavolului”. Alte cascade importante din regiune sunt Torón, Karuay şi Yuri.

Deşi în Venezuela există mai mult de 1.000 de râuri, reţeaua hidrografică a ţării este dominată de fluviul Orinoco (2.740 km), care izvorăşte din Podişul Guyanelor şi se varsă în Oceanul Atlantic printr-o deltă imensă. Cel mai important lac este Maracaibo — cel mai mare din America de Sud. Maracaibo este alimentat de aproximativ 10 râuri mari, printre care Catatumbo, Chama, Escalante şi Santa Ana, precum şi de zeci de râuri mici.

Clima este predominant tropicală, cu un anotimp ploios şi unul secetos. Cu toate acestea, altitudinea determină diferenţe semnificative de temperatură, în regimul precipitaţiilor, precum şi în ceea ce priveşte vegetaţia. În timp ce mai multe vârfuri din Cordillera de Mérida sunt acoperite permanent cu zăpadă, în unele zone litorale ariditatea este pronunţată. Ploile prelungite şi inundaţiile din decembrie 1999 au declanşat în regiunea de costă masive alunecări de teren soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale enorme.

Pădurea, îndeosebi cea tropicală umedă, acoperă aproximativ două cincimi din suprafaţa Venezuelei, Câmpia Orinoco este domeniul savanei (llanos), la peste 2.500 m altitudine se desfăşoară „paramos”-urile, regiuni cu vegetaţie ierboasă dezvoltată într-un climat mai aspru, iar în delta fluviului Orinoco se întâlnesc păduri de mangrove.

Fauna este bogată şi diversă: jaguari, pume, oceloţi, maimuţe urlătoare, maimuţe păianjen şi maimuţe capucin, urşi, pecari, căprioare, oposumi, câini sălbatici, sconcşi, tapiri. Există numeroase reptile, printre care caimani, crocodili, şopârle, şerpi veninoşi (şarpele-cu-clopoţei, şarpele coral) şi neveninoşi (precum boa, anaconda), broaşte ţestoase. Venezuela găzduieşte, de asemenea, un mare număr de specii de păsări.

Turism

Descoperită de Cristofor Columb în 1498, Venezuela este o ţară exotică, un tărâm al contrastelor, cu peisaje incredibile, oraşe pline de farmec şi cu oameni prietenoşi.

Capitala Caracas se întinde de-a lungul unei văi lungi şi înguste, lângă munţii Avila. Întemeiat în 1567, Caracas este astăzi unul dintre cele mai dezvoltate şi mai importante oraşe sud-americane, o metropolă modernă şi animată şi un centru artistic de primă mărime.

Dintre atracţiile oraşului pot fi amintite monumentele legate de Simón Bolívar, supranumit „Eliberatorul” (pe numele său întreg Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Ponte Palacios y Blanco, n. 24 iulie 1783-d. 17 decembrie 1830, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominaţia spaniolă), precum Casa natală, Museo Bolivariano.

Alte puncte de interes sunt: Capitoliul, Panteonul Naţional, Grădina Botanică, Parcul de Est, Catedrala, Biserica San Francisco, sinagoga Unión Israelita de Caracas, Muzeul de Știinţe Naturale, Muzeul Sacru din Caracas, Galeria Naţională de Artă, Muzeul de Arte Frumoase ori Muzeul Copiilor. Conform www.infotour.ro, o altă atracţie a oraşului o constituie plimbarea cu telefericul, ce urcă până în vârful El Avila, la circa 2.600 m altitudine deasupra nivelului mării. În anul 2000, „Oraşul universitar” din Caracas a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În Ciudad Bolívar, de interes sunt Plaza Bolívar, Fortăreaţa Zamuro, Casa San Isidro. Totodată, Ciudad Bolívar este un bun punct de plecare către unele dintre cele mai populare destinaţii turistice din Venezuela, uluitoarea cascadă Angel şi Parcul Naţional Canaima. În Maracaibo sunt Muzeul de Artă Contemporană al statului Zulia şi Muzeul Rafael Urdaneta, iar în Cumaná sunt Muzeul Mării şi Castelul San Antonio. Turiştii nu trebuie să rateze nici centrul istoric sau portul din Coro, trecute în Patrimoniul UNESCO în 1993.

Venezuela are numeroase parcuri naţionale şi zone protejate. Parcul Naţional Canaima (1962), situat în regiunea La Gran Sabana din sud-estul Venezuelei, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1994. Aici, turiştii pot admira măreţia Muntelui Roraima, precum şi spectacolul oferit de cascada Angel. Arhipelagul Los Roques, faimos pentru păsările şi speciile marine pe care le adăposteşte, a fost declarat „Parc Naţional” în 1972. Parcul Naţional El Ávila (1958) este popular în rândul iubitorilor de drumeţii.

Mai amintim: Parcul Naţional Mochima (1973 — căutat de iubitorii de scufundări şi snorkeling, parcul se găseşte pe coasta de nord-est a ţării), Parcul Naţional Cerro El Copey (1974), Parcul Naţional Laguna de La Restinga (1974 — cuprinde o zonă cu păduri de mangrove, mlaştini şi nisipuri, constituind o punte naturală între estul Insulei Margarita şi Peninsula Macanao, unde se regăsesc numeroase specii de peşti şi păsări), Parcul Naţional Morrocoy (1974 — se află la nord de Caracas).

Destinaţii ideale sunt şi râurile, în special pentru cei care vor să admire frumuseţile naturale ale ţării de pe un vas de croazieră (de remarcat sunt plimbările pe Orinoco).

Pasionaţii de drumeţii şi de alpinism sunt atraşi de zonele montane ale Venezuelei. În schimb, cei care doresc să se relaxeze, o pot face pe plajele fermecătoare ale Insulei Margarita, supranumită „Perla Caraibilor”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: touropia.com, ro.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata