Vladimir Putin: South Stream va fi gata în 2015

 
Gazoductul South Stream, destinat sa alimenteze Europa centrala si meridionala cu gaze naturale rusesti, va intra in functiune in anul 2015 iar costurile de constructie se vor ridica la aproximativ 10 miliarde de euro, a declarat marti (10 martie 2009) primul-ministru rus, Vladimir Putin, informeaza RIA Novosti.
 
„Costul proiectului este de aproximativ 10 miliarde de euro si nu vor exista niciun fel de probleme cu finantarea”, a apreciat Vladimir Putin la sfârsitul unei reuniuni cu omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany.
 
În plus, Putin a dat asigurari ca Rusia detine suficiente rezerve de gaze naturale pentru a acoperi nevoile consumatorilor europeni tip de „100 de ani”. Premierii rus si ungar au semnat marti (10 martie 2009) un acord prin care intentioneaza sa infiinteze o societate mixta care sa se ocupe constructia sectiunii ungare a gazoductului South Stream.
 
Separat, grupurile energetice Gazprom si MOL au semnat si ele un acord privind intentia de a construi o facilitate de stocare subterana a gazelor naturale in Ungaria.
Referindu-se la proiectul alternativ Nabucco, conceput ca o alternativa la gazul natural furnizat de Rusia, Vladimir Putin a apreciat ca acest proiect nu este fezabil fara includerea Iranului.
 
În schimb, Putin a subliniat ca in cazul proiectului gazoductului South Stream, capacitatea de transport a acestui gazoduct poate fi mai mare decât cea preconizata in prezent, respectiv 31 miliarde metri cubi pe an. La sfârsitul anului 2007, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si compania italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream.
 
Proiectul South Stream este sustinut deja de Rusia, Serbia, Ungaria si Bulgaria, ultimele doua state fiind prezente si in proiectul concurent Nabucco.
South Stream va pleca din Rusia si, via Marea Neagra, va ajunge in Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramificatii: una spre Grecia si Italia si a doua spre Austria si Grecia.
 
Capacitatea maxima a conductei South Stream este de 31 miliarde metri cubi, iar primele livrari sunt programate pentru anul 2013 sau 2014. Conceput ca o alternativa la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco este un proiect care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria si Austria.
 
Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Anul trecut, consortiul Nabucco a dobândit un al saselea partener prin includerea companiei RWE (Germania). 
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata