Yehudi Menuhin – „vioara secolului” al XX-lea

Violonistul Yehudi Menuhin, care a murit în 1999 la 82 de ani, a marcat secolul în care a trăit cu un „sunet recunoscut instantaneu” şi un angajament umanist excepţional, mărturiseşte regizorul francez Bruno Monsaingeon, care i-a fost prieten timp de 40 de ani, cu ocazia celei a 100-a aniversări de la naşterea sa, care va fi marcată prin numeroase concerte în Europa, relatează agenţia France Presse.

„De la sfârşitul anilor ’20 până la sfârşitul anilor ’50, Yehudi atinsese un nivel de virtuozitate nemaiatins vreodată”, afirmă Monsaingeon. „Apoi, el a devenit un altul, cineva care şi-a asumat greutatea lumii şi suferinţa, cu un fel de universalitate”, adaugă regizorul francez.

Există un „sunet imediat recognoscibil ca fiind al lui Menuhin”, spune el. „El este capabil de la cel mai înalt rafinament când interpretează Mozart până la cea mai extremă ferocitate când interpretează Bartok, el are un sunet care se poate adapta la toate stilurile de muzică, există o fervoare şi, de asemenea, sentimentul că el poartă greutatea lumii”, a sintetizat Monsaingeon personalitatea muzicală a lui Yehudi Menuhin.

Marele muzician s-a născut în 1916, la New York, din părinţi evrei care au părăsit Rusia în adolescenţă pentru a emigra în Palestina şi apoi s-au stabilit în Statele Unite ale Americii. El a primit prima sa vioara înainte de a împlini cinci ani şi a luat lecţii cu Louis Persinger, prim violonist al orchestrei din San Francisco, unde s-a mutat familia.

Un prim concert la 8 ani la San Francisco, un concert la Paris (Ceaikovski) la 10 ani cu Orchestra Lamoureux în 1927, apoi la Carnegie Hall în acelaşi an au pus bazele legendei sale.

Yehudi Menuhin l-a rugat pe compozitorul şi violonistul român George Enescu, instalat la Paris, să îi dea lecţii particulare. Întreaga familie s-a instalat apoi la Paris, la Ville d’Avray.

Cartea pe care Bruno Monsaingeon i-o dedică lui Yehudi Menuhin, conţinând într-o casetă aniversară un set de 80 de CD-uri şi 11 DVD-uri editate de de Warner Classics, scoate în evidenţă modestia materială a familiei sale atunci când tatăl său a fost concediat de la locul de muncă din San Francisco.

Dar succesul muzical al lui Menuhin nu întârzie, iar el devine o celebritate mondială, care va ajunge să ofere între 7.000 şi 8.000 de concerte în întreaga lume.

„El a devenit deosebit de cunoscut, şi nu este vorba despre un copil care interpretează genial la vioară, ci despre un mare artist care a dovedit la o vârstă precoce o maturitate excepţională: el şi-a pus amprenta pe Partitele lui Bach pe care le-a înregistrat pe când avea între 13 şi 16 de ani”, a amintit Bruno Monsaingeon.

În timpul războiului, Yehudi Menuhin a concertat de peste 500 de ori pentru forţele aliate şi pentru forţele franceze eliberatoare. El a fost în 1945 în Germania pentru concerte în lagărele de concentrare eliberate şi în taberele de refugiaţi, stârnind furia lui Menahem Begin, aflat atunci în fruntea organizaţiei paramicomemorare, litare sioniste Irgun, care a promis că îl va ucide dacă va pune piciorul în Palestina. El şi-a asumat riscul şi s-a întors în Israel în 1950, iar 40 de ani mai târziu a făcut senzaţie cu un discurs în faţa Knessetului în care a pledat pentru reconciliere cu palestinienii.

Bruno Monsaingeon a evocat ‘universalitatea’ personalităţii lui Yehudi Menuhin, capacitatea sa de a se adresa oamenilor indiferent de ţară, de nivelurile sociale, de normele în vigoare.

În Rusia, el i-a apărat în 1971 pe Soljeniţîn şi Rostropovich chiar la Kremlin şi a devenit persona non grata până în 1987.

Cu ocazia centenarului îi sunt dedicate concerte lui Yehudi Menuhin pretutindeni în Europa, în primul rând în Anglia unde s-a stabilit în 1959, cu sprijinul ‘Menuhin Competition London’ între 7-17 aprilie, în Germania, cu 18 concerte în perioada aprilie — noiembrie (‘Live Music Now Germany’) şi Elveţia, la ‘Gstaad Menuhin Festival’ pe care el l-a fondat în 1956.

Canalul franco-german ‘Arte’ consacră pe 1 mai o zi specială lui Yehudi Menuhin, în care va fi difuzat documentarul ‘Le violon du siecle’ realizat de Bruno Monsaingeon în 1995 şi un concert omagial al Konzerthausorchester din Berlin cu participarea violonistului Daniel Hope. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: bbc.co.uk

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata