Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor

La 17 martie, în fiecare an, Irlanda îşi onorează patronul spiritual, pe Sfântul Patrick, fiind cunoscut ca sfântul care a creştinat întreaga zonă. Ziua Sf. Patrick a fost declarată Ziua Naţională a Irlandei.

Sfântul Patrick este unul dintre cei mai populari sfinţi din întreaga lume. Date asupra vieţii lui sunt puţine şi în parte încă neclare. Se ştie, însă, că s-a născut în anul 385, în Bannhaven Taberniae, o localitate din Țara Galilor, în vestul Angliei, unde tatăl său era diacon al comunităţii, şi a murit în anul 461, aproape de Down, astăzi Downpatrik, Irlanda de Nord, potrivit www.sfinticatolici.ro. Ca fiu de diacon el a primit o educaţie creştină. La 16 ani, a fost prins de piraţi şi dus în Irlanda, ca sclav. În acel moment, Irlanda era locuită de celţi şi scoţieni, care erau păgâni. Șase ani a durat captivitatea sa, timp în care, de două ori a încercat să fugă, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape.

Reîntors în ţara sa natală, Patrick a început să facă studii teologice la Auxerre, sub conducerea Sfântului Gherman. A mers, apoi, în Italia, unde a vizitat mai multe mănăstiri importante. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, fiind numit succesor de către papă al primului episcop, Palladiu.

Reuşita misiunii sale în Irlanda s-a datorat, în special, capacităţii sale organizatorice. Oamenii de pe insulă erau organizaţi în numeroase triburi şi clanuri conduse de căpetenii independente, iar Sf. Patrick a înţeles faptul că munca lui va porni de la şefii de triburi. Aceştia odată convertiţi la creştinism au fost urmaţi de supuşii lor. El a ştiut, însă, să se adapteze la condiţiile sociale ale locurilor, formând un cler indigen şi mici comunităţi creştine în interiorul fiecărei clase, fără a respinge obiceiurile şi practicile tradiţionale. A urmat construcţia de mănăstiri în diferite puncte ale Irlandei, în jurul cărora s-au format, mai târziu, oraşele.

Sf. Patrick a dus această muncă cu multă răbdare, drumuri făcute la pas, îndurând lipsuri şi întâmpinând multe greutăţi. Unii dintre cei înverşunaţi oponenţi ai săi au fost ereticii pelagiani (urmaşi ai învăţăturii lui Pelagius), care susţineau că pentru a ajunge la desăvârşirea creştinească este suficientă o educaţie şi o formaţie corectă a facultăţilor umane şi nu este nevoie de o intervenţie a harului divin, obţinut prin rugăciune, necesar pentru mântuirea şi desăvârşirea omului. În acest sens, Sf. Patrick a scris ”Confessio” în care a arătat că toată munca sa misionară este răspunsul la o poruncă dumnezeiască.

Sfântul Patrick a predicat şi a convertit întreaga Irlandă timp de 40 de ani, rezultatele muncii sale păstrându-se de-a lungul veacurilor. A murit la 17 martie 461, la Saul, locul unde a pus să fie construită prima biserică irlandeză. Se crede că este înmormântat în Catedrala din Downpatrick. Mormântul său a fost marcat în 1900, cu o piatră de granit.

Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi încă din secolele IX-X, dar a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sf. Patrick a devenit sărbătoare naţională.

Festivalul Sf. Patrick a fost înfiinţat de guvernul Irlandei în noiembrie 1995, potrivit www.stpatricksfestival.ie. Prima ediţie a avut loc la 17 martie 1996 şi a durat doar o zi. Festivalul a crescut în timp, astăzi el desfăşurându-se de-a lungul a patru sau cinci zile, fiind organizate, pe străzile Dublinului, cele mai spectaculoase parade şi petreceri. Ziua Sf. Patrick este sărbătorită în întreaga lume, însă cele mai importante festivităţi au loc în Irlanda.

În 2016, Festivalul Sf. Patrick are loc în perioada 17-20 martie. Evenimentul principal al acestui festival este parada cu muzică, costume, mult trifoi, spiriduşi şi multă, multă culoare verde. Simbol tradiţional irlandez, trifoiul (în irlandeză — shamrock) a fost folosit de către Sf. Patrick pentru a explica conceptul de Sf. Treime populaţiei precreştine din Irlanda.

Spiriduşii (în irlandeză Leprechauns), fac parte din cultura irlandeză şi sunt un alt simbol al sărbătorii. Ei sunt consideraţi proprietari ai comorilor ascunse. Se spune că poţi face un spiriduş să-ţi dezvăluie secretul doar stând cu ochii pe el. Dar, dacă te uiţi în altă parte, spiriduşul dispare.

Alte evenimente importante sunt Festivalul Céilí, care promovează dansul tradiţional irlandez şi Festivalul Big Day Out, un eveniment de familie, cu spectacole de stradă, de teatru în limba irlandeză, ateliere de lucru, zone de distracţie, muzică şi spectacole în aer liber. De asemenea, pe tot parcursul festivalului, cele mai importante clădiri din Dublin vor fi luminate în culoarea verde.

Toate manifestările din întreaga lume prilejuite de Ziua Sfântului Patrick sunt unice, însă au elemente comune, simboluri care definesc însuşi spiritul irlandez: trifoiul (asociat cu Sf. Patrick, care, potrivit legendelor folosea trifoiul ca simbol al Sfintei Treimi, frunzele reprezentând Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh), crucea celtică (ce îmbină tradiţii păgâne şi creştine), spiriduşul (leprechaun), un personaj imprevizibil şi mereu pus pe şotii, venerat de irlandezi, şi nu în ultimul rând, culoarea verde. Toţi irlandezii poartă haine verzi în această zi, dar şi accesorii în aceeaşi culoare, precum pălării, panglici şi un trifoi prins de haine sau pictat pe faţă.

Se pare că trifoiul şi panglicile verzi erau asociate sărbătorii încă din secolul al XVII-lea. Astăzi, în parade se pot vedea cele mai ciudate machiaje, face-paint şi combinaţii vestimentare şi accesorii — ochelari verzi supradimensionaţi, costumaţii de inspiraţie celtică, peruci verzi, pene, pălării ş.a. Nu lipsesc nici accesoriile pentru copii, animale sau chiar maşini.

În New York, parada organizată de Sfântul Patrick mărşăluieşte de-a lungul faimosului Fifth Avenue, între catedrala St. Patrick şi până aproape de Muzeul Metropolitan de Artă. În timpul paradei sunt expuse costumele tradiţionale irlandeze, formaţiile de cimpoieri şi toboşari încântă spectatorii cu acordurile specifice, dansatorii irlandezi execută cu precizie fascinantele mişcări de dans, iar numeroase grupuri de copii defilează în costume simbolice, ilustrând frumoasele basme irlandeze.

Oraşul Chicago are propria lui tradiţie în ceea ce priveşte această sărbătoare, alături de binecunoscuta paradă. În fiecare an, începând din 1962, apa râului Chicago este colorată în verde. Prima dată a fost folosită o cantitate enormă de coloranţi pentru a colora apa râului, care a rămas verde timp de o săptămână. Astăzi pentru a minimiza impactul colorării râului asupra mediului înconjurător se foloseşte o cantitate minimă de coloranţi vegetali, care ”înverzeşte” râul doar pentru câteva ore.

Ziua Sfântului Patrick a fost sărbătorită pentru prima dată la Bucureşti în 2008. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală Româno-Irlandeză în colaborare cu Primăria Sectorului 1. Cu această ocazie s-au organizat concerte şi spectacole de dans irlandez, iar apa fântânii din Piaţa Universităţii a fost colorată în verde.

Anul acesta, în Bucureşti, parada de Ziua Sfântului Patrick are loc duminică, 20 martie, fiind organizată de Ireland Romania Network (IRN). Parada, care va începe de pe bd. Kiseleff, de la Muzeul Țăranului Român şi se va încheia în faţa Ateneului Român, va reuni peste 100 de cimpoieri şi toboşari, precum şi două trupe de dans irlandez locale, Irish Way şi STAYsha. Parada va fi condusă de ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Derek Feely şi de preşedintele IRN, John Long. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata