Google versus Oracle: Curtea Supremă declară corectă copierea codurilor Google

În Curtea Supremă SUA s-a încheiat o bătălie ce a durat zece ani pentru codul copiat în sistemul de operare Android Google.

Oracle, un alt titan tehnologic, a dat în judecată Google în 2010 pentru încălcarea drepturilor de autor asupra a ceea ce a spus că a fost copiat codul computerului.

Android este acum utilizat în aproximativ 70% din smartphone-urile globale și daunele ar fi putut ajunge la miliarde.

Dar Curtea Supremă a lăsat-o pe Google să înceapă, anulând decizia unei instanțe inferioare că a încălcat drepturile de autor.

Instanța a decis șase-două în favoarea Google.

În discuție a fost dacă utilizarea de către Google a API-ului Java Oracle – un „element de construcție” utilizat pe scară largă pentru programatori – a fost considerată „utilizare corectă” în conformitate cu legea drepturilor de autor din SUA.
Dacă ar fi fost, faptul că Google a fost acuzat că a copiat peste 11.000 de linii de cod nu ar conta.

Judecătorul Stephen Breyer, în opinia sa scrisă, a spus că „a permite aplicarea drepturilor de autor ale Oracle aici ar risca să dăuneze publicului”.

Atât de mulți programatori au folosit și au avut cunoștințe profunde despre elementele de bază ale Oracle, încât o astfel de mișcare ar transforma codul computerului într-o „încuietoare care limitează creativitatea viitoare a noilor programe”. „Oracle singur ar deține cheia”, a avertizat el.
Oracle a arătat clar că este în dezacord ferm cu hotărârea instanței, spunând că a sporit puterea Google în continuare și a afectat capacitatea altor companii de a concura.

„Au furat Java și au petrecut un deceniu în litigii, așa cum poate doar un monopolist”, a declarat Dorian Daley, consilierul general al companiei, într-un comunicat.

„Acest comportament este exact motivul pentru care autoritățile de reglementare din întreaga lume și din Statele Unite examinează practicile comerciale ale Google”.

Între timp, Google a luat decizia ca pe o victorie pentru industria software, în ansamblu.

„Decizia de astăzi a Curții Supreme din Google vs Oracle este un mare câștig pentru inovație, interoperabilitate și informatică”, a scris Ken Walker, vicepreședintele senior al companiei pentru afaceri globale.

„Mulțumim inovatorilor, inginerilor de software și specialiștilor în drepturi de autor din țară pentru sprijinul acordat”.

Majoritatea judecătorilor au fost de acord că, copierea de către Google a codului Java – în modul particular în care a fost folosit – a fost „o utilizare corectă a acelui material”.

Dar judecătorii nu au fost de acord cu privire la modul de aplicare a legii tradiționale a drepturilor de autor la codul computerului.

Justice Breyer, scriind pentru majoritate, a recunoscut că este „dificil să aplici conceptele tradiționale ale dreptului de autor în această lume tehnologică”.

Însă, într-o opinie diferită, judecătorul Clarence Thomas a scris că a permite utilizarea corectă pur și simplu pentru că permite crearea de noi produse redefinește ideea.

„Această nouă definiție eviscerează drepturile de autor”, a avertizat el.

De asemenea, el s-a plâns că majoritatea au decis să nu se pronunțe dacă codul este protejat prin drepturi de autor, salvând în schimb întrebarea pentru o altă zi și bazându-se în schimb pe utilizarea corectă.

„Majoritatea nu-și poate echilibra analiza de utilizare echitabilă fundamental defectuoasă cu o constatare că declararea codului este protejată prin drepturi de autor”, a scris el despre colegii săi.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata