IBM spune că lipsa cipurilor ar putea dura doi ani

Șeful gigantului tehnologic american IBM a declarat că lipsa cipurilor ar putea dura încă doi ani.

Președintele său, Jim Whitehurst, a declarat pentru BBC că ar putea trece „câțiva ani” până ca situația să se îmbunătățească.

Multe firme au văzut producția întârziată din cauza lipsei de semiconductori, declanșată de pandemie.

Lipsa a fost agravată de creșterea cererii de televizoare, telefoane și console de jocuri, în timp ce consumatorii sunt blocați în case.

Whitehurst a declarat pentru BBC World Business News: „Există doar un decalaj mare între momentul în care se dezvoltă o tehnologie și când [o fabrică] intră în construcție și când ies cipuri”.

„Deci, sincer, ne uităm la câțiva ani … înainte de a obține suficientă capacitate incrementală online pentru a atenua toate aspectele lipsei de cipuri.”

IBM licențiază tehnologia sa de microprocesor celor mai mari producători de cipuri din lume, precum Intel, TSMC și Samsung.
Whitehurst a adăugat că firma ar trebui să caute modalități alternative de a satisface cererea consumatorilor.

„Va trebui să ne uităm la reutilizare, extinderea duratei de viață a anumitor tipuri de tehnologii de calcul, precum și accelerarea investițiilor în aceste fabrici, pentru a putea obține cât mai repede posibil mai multă capacitate online”, a spus el.

Lipsa, care s-a accentuat după ce multe fabrici s-au oprit în apogeul pandemiei, a fost exacerbată de cererea crescândă de computere și laptopuri, console de jocuri și smartphone-uri.

Apple, cel mai mare cumpărător de semiconductori din lume, a fost nevoit să întârzie lansarea ultimului său iPhone din cauza penuriei.

Whitehurst este cel mai recent șef tehnic care a analizat problema.

Șeful gigantului Cisco, Chuck Robbins, a declarat pentru BBC în aprilie că el crede că lipsa va dura cel puțin încă șase luni.
Președintele SUA, Joe Biden, consideră, de asemenea, lipsa ca pe o problemă pe termen lung și a folosit luna trecută un summit de la Casa Albă cu liderii de afaceri pentru a-i îndemna să facă din țară un lider mondial în cipurile de computer.

Pe fondul războiului comercial și tehnologic cu China, Casa Albă a declarat că este „o prioritate de top și imediată”.

Potrivit Asociației Industriei Semiconductoarelor din SUA, aproximativ 75% din capacitatea globală de producție se află în Asia de Est.

TSMC din Taiwan și Samsung din Coreea de Sud sunt jucătorii dominanți.

Politicienii europeni doresc, de asemenea, mai multe cipuri fabricate local.

Între timp, China a cunoscut o creștere uriașă a cererii interne de cipuri pentru alimentarea noilor tehnologii, dar are doar o mică parte din capacitatea globală de producție.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata