Italia amendează Google cu 123 de milioane de dolari pentru abuz de poziție dominantă

Organul de supraveghere al competiției din Italia a declarat joi că a amendat Google cu 102 milioane de euro (123 milioane de dolari) pentru abuzul de poziție dominantă datorită sistemului său de operare mobil Android și a magazinului de aplicații, Google Play.

„Prin Android și magazinul de aplicații Google Play, Google are o poziție dominantă care îi permite să controleze acoperirea pe care dezvoltatorii de aplicații o au asupra utilizatorilor finali”, a declarat autoritatea de reglementare într-un comunicat, adăugând că aproape trei sferturi dintre italieni folosesc smartphone-uri care rulează pe Android .

Autoritatea de reglementare a declarat că Google nu a permis ca JuicePass, o aplicație de servicii pentru vehicule electrice (EV) de la Enel X, să funcționeze pe Android Auto – care permite utilizarea aplicațiilor în timpul conducerii – limitându-și în mod nedrept utilizarea, în timp ce favorizează Google Maps.

Google nu permite aplicația pe Android Auto de doi ani, ceea ce ar putea compromite capacitatea Enel X de a construi o bază de utilizatori, a spus câinele de pază.
„Conduita contestată poate influența dezvoltarea e-mobilității într-o fază crucială … cu posibile efecte negative asupra răspândirii vehiculelor electrice”, a spus autoritatea de reglementare antitrust.

Enel X este divizia „e-soluții” a utilității italiene Enel și Juice Pass permite în principal utilizatorilor să găsească stații de încărcare pe hărți și să le vizualizeze detaliile.

În plus față de amendă, autoritatea de reglementare a spus că a solicitat companiei Google să facă JuicePass disponibil pe Android Auto.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata