Progresele tehnologice în pandemie: „Oportunitate, dar și amenințare”

Progresele tehnologice realizate în timpul pandemiei reprezintă o „oportunitate și o amenințare” pentru lucrători, spune un expert.

Utilizarea automatizării, a robotocii și a inteligenței artificiale a crescut cu 30% începând din martie 2020, potrivit organismului din industrie Technology Connected.

Un raport a evidențiat că acest lucru ar putea dăuna perspectivelor de muncă ale personalului cu salarii mai mici: femeilor, tinerilor și grupurilor minoritare.

Profesorul Universității Cardiff, Philip Brown, spune că tehnologia trebuie folosită pentru a contribui la modelarea unui viitor mai bun: „Trebuie să obținem o mai bună înțelegere a modului în care tehnologiile pot fi utilizate într-un mod pozitiv pentru forța de muncă, pentru Țara Galilor.”

„Cum ne putem mișca pentru a crea un viitor mai bun din punct de vedere al muncii pentru oameni. Pentru că, dacă permitem doar tehnologiilor să ne determine soarta, ne așteaptă un viitor foarte dificil”, mai spune Brown.

X-STK este o companie de automatizare având birourile în Cardiff și oferă produse și instruire în utilizarea „coboților” sau a roboților colaborativi. Acești coboți sunt utilizați într-o serie de industrii, de la industria farmaceutică și a automobilelor, cât și în universități. Compania a înregistrat o creștere majoră a cererii de automatizare, oamenii neputând merge la serviciu, pentru a ajuta la reducerea numărului de personal și respectarea măsurilor precum distanțarea socială.

Automatizarea duce inevitabil la înlocuirea oamenilor? Nu, susține Jessica Watts de la compania X-STK. „Creșterea producției, ceea ce înseamnă o cerere mai mare, astfel încât acei oameni, care ar fi făcut o muncă repetitivă și potențial periculoasă și alte lucruri de genul acesta- de fapt, acei oameni continuă și sunt perfecționați, având locuri de muncă mai pline de satisfacții și fac lucruri care au o valoare mai mare”, explică Watts.

Technology Connected a declarat că aproape 70% dintre toate întreprinderile chestionate au crescut utilizarea tehnologiei ca urmare a pandemiei și 48% au spus că le-a determinat să evalueze și să accelereze adoptarea noilor tehnologii și a practicilor de lucru.  „Tehnologia este omniprezentă, nu doar în industrie”, a declarat directorul general Avril Lewis.

Cine s-ar fi gândit că ne vom conecta cu cei dragi prin intermediul apelurilor video sau cine ar fi crezut că ne vom vizita de la distanță cabinetul doctorului nostru, că vom face fotografii cu telefoanele noastre și le vom trimite pentru diagnostic? Cine ar fi crezut că, copiii noștri, vor fi educați în sistem online, în timp ce sunt acasă?

Dar, cu vaccinurile pe drum, va continua noua dependență de tehnologie atunci când va exista opțiunea de „a reveni la normal”?. „Nu, văd că merge înainte și ritmul în care va progresa tehnologia se va baza în întregime pe cât de repede vin pe piață noi invenții, noi inovații”, a spus doamna Lewis. Ea a mai spus că întreprinderile vor trebui să lucreze pentru a satisface consumatorii care vor deveni acum „din ce in ce mai pretențioși”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata