Avantajele și dezavantajele unui sejur all inclusive

36

Conceptul de vacanță all-inclusive, promovat în premieră în anii 50 de către „Club Med”-ul lui Gerard Blitz, a evoluat enorm ca ofertă și idei de-a lungul anilor. Astăzi, aceasta înseamnă, practic, că tot ceea ce reprezintă costuri legate de cazare, mâncare, băutură și chiar distracție sunt disponibile pentru un preț unic. În acest fel, teoretic, cei care pleacă în vacanță evită cheltuieli neplanificate și se pot bucura de o vacanță garnisită cu de toate.

În ultima vreme, asemenea propuneri de concediu au atras din ce în ce mai mulți români, ceea ce a dus la o creștere vizibilă a pachetelor specifice.  

De ce să alegi varianta unui sejur all-inclusive?

Piața de profil oferă, de ceva timp, zone specializate în propuneri de acest tip. Românii deja știu, de exemplu, că o vacanță în Turcia cu all inclusive este, în primul rând, o opțiune excelentă pentru cei cu un buget limitat, dar care doresc să beneficieze de o vacanță la cele mai înalte standarde. În general, un concediu în sens clasic are costuri certe doar la cazare și transport, dar uneori chiar și în privința acestor cheltuieli pot apărea surprize nu tocmai plăcute. Astfel, ceea ce înseamnă costuri legate de hrană, băutură, distracție sunt cel mult aproximative și pot aduce mari neajunsuri la finalul sejurului. În schimb, în cazul unei vacanțe all inclusive, toate costurile sunt acoperite de prețul pachetului și cumpărătorul știe exact ce plătește și dacă este necesar să se pregătească pentru alte cheltuieli.

All inclusive înseamnă că poți mânca și bea ce vrei, cât vrei și poți crea orice combinații dorești. În cazul unui prânz sau a unei cine într-un restaurant clasic, fiecare porție de mâncare sau pahar de băutură este plătit separat, iar factura la final poate fi destul de piperată.

Sejurul all inclusive înseamnă acces nelimitat în toate zonele care asigură distracția celor mici și a celor mari. Dacă în cazul adulților putem vorbi de gusturi și pretenții, în cazul celor mici parcurile de distracție și spectacolele oferite de gazde sunt, cu siguranță, cele mai tari experiențe de vacanță.

Sejurul all inclusive la mare înseamnă și alte cheltuieli de care nu trebuie să-ți faci griji și certe beneficii: acces la zonă exclusivă de plajă, șezlonguri și umbrele din partea casei, parcare gratuită și sigură, acces nelimitat la servicii de internet și televiziune

Există dezavantaje în cazul unei vacanțe all-inclusive?

Sejurul all inclusive nu este opțiunea complet lipsită de neplăceri. Prețurile mici ascund, în mod frecvent, o calitate mai slabă a mâncărurilor și o varietate redusă, o calitate îndoielnică a băuturilor și o poziționare a resortului dezavantajoasă pentru client – la distanță mare de plajă, fără acces la transport public sau fără locuri de parcare asigurate. În mod evident, chiar și resorturile care practică prețuri de dumping trebuie să facă profit, iar investițiile în calitatea și confortul camerelor, precum și facilitățile din interior sunt reduse sau inexistente.

All inclusive poate însemna chiar și o limitare a perioadelor de peste zi în care pot fi servite mesele, reducând astfel accesul la micul dejun pentru clienții care se trezesc mai târziu. Prin urmare, opțiunea de a merge într-o astfel de vacanță, mai ales dacă este pentru prima oară, într-un hotel cu puține stele sau profitând de o ofertă last minute, trebuie tratată cu maximă rezervă, clientul fiind nevoit adeseori să apeleze la fonduri de rezervă sau chiar să își anuleze vacanța.

În căutarea experiențelor de vacanță perfecte, unii pot considera sejururile all-inclusive ca fiind apogeul în ceea ce privește turismul pentru familii. Fără îndoială, există hoteluri și pachete all-inclusive care pot satisface până și cei mai pretențioși clienți. La fel de adevărat este, însă, că există oameni care preferă libertatea de a putea alege experiențele culinare și modul de petrecere a timpului, opțiunea all-inclusive nefiind pentru ei decât o limitare nedorită a acestor libertăți. În concluzie, trebuie să alegi cu grijă nu doar destinația, ci și facilitatorul către aceasta, pentru a te bucura de o vacanță de neuitat.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News