Plan viabil sau teatru de securitate? Europa acceptă permisul digital de sănătate

Foto: stirileprotv.ro

În timp ce Europa concurează pentru a crea un sistem digital de permise de sănătate pentru a salva sezonul de sărbători și vacanțe, obstacolele tehnice și politice arată cât de mare este provocarea cu care se confruntă lumea în construirea unor astfel de sisteme, spun oamenii implicați în efort.

Dezvoltatorii se confruntă cu probleme care variază de la practic – cum ar fi ceea ce să accepte ca dovadă a eliberării de COVID-19 – la cel filosofic, inclusiv dezbateri privind discriminarea și intimitatea personală.

Țările din sud, care depind de turism, cum ar fi Spania, Grecia și Portugalia, reclamă o lansare rapidă a promisiunii Uniunii Europene „trecere verde digitală”, spunând că economiile lor nu vor rezista pierderii unui alt sezon estival.

Comisia UE intenționează să atribuie luna aceasta un contract pentru un sistem central de verificare a permiselor digitale, care va utiliza coduri QR care pot fi scanate într-o aplicație pentru smartphone. De asemenea, va oferi un șablon pentru a ajuta țările membre să își dezvolte propriile aplicații – deși unele și-au pregătit deja propriile versiuni.
Gateway-ul ar trebui să fie lansat în iunie după testarea din mai. Dar statele nordice ale blocului mai puțin dependente de turism avertizează că lansarea unei soluții viabile atât de repede va fi o întindere, mai ales având în vedere numărul de părți interesate din blocul celor 27 de națiuni.

„Este o cronologie agresivă și necesită cooperare”, a spus Mats Snall, șeful inițiativei suedeze a pașaportului digital pentru vaccinuri.
Lista problemelor nerezolvate din schema pașapoartelor pentru vaccinuri este lungă.

Încă nu există un consens cu privire la faptul dacă testele de anticorpi oferă suficiente dovezi că o persoană care și-a revenit din COVID-19 este imună, spun surse implicate în eforturi.

Citeste si:  5 direcţii paralele pe care vor merge SUA pentru progresul securităţii Europei

Adaptarea schemei pentru vizitatorii de peste mări reprezintă o provocare și după ce președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat duminică pentru New York Times că UE își va deschide porțile americanilor vaccinați, în această vară.

Statele membre se îngrijorează, de asemenea, cu privire la securitatea informațiilor personale, deși Comisia a promis că certificatele online vor conține date minime: numele, data nașterii, informațiile medicale specifice, data emiterii acestora și un cod unic de identificare.
Și, în timp ce pașapoartele de vaccin nu au devenit o implicare politică în măsura în care au avut-o în Statele Unite – unde politicienii de dreapta denunță ideea ca o afectare a libertății personale – îngrijorările cu privire la urmărirea digitală se extind.

Datele introduse în certificatele digitale vor fi ușor supuse falsurilor, a avertizat Michael Veale, care ține prelegeri despre drepturile digitale și reglementarea la University College London.

În același timp, instruirea și echiparea personalului din toată Europa pentru a verifica certificatele s-ar putea dovedi a fi imposibilă în practică, creând o formă de „teatru de securitate” mai intruzivă decât utilă în practică, a adăugat Veale.
Luptele privind pașapoartele de vaccin seamănă cu dezbaterile de anul trecut asupra aplicațiilor de urmărire a contactelor, despre care unii experți au considerat că ar putea ajuta la stoparea pandemiei, dar în cea mai mare parte confundate în fața certurilor tehnice, a lipsei de absorbție și a valurilor uriașe de infecție care le-au făcut în mare parte discrete.

Dar pașapoartele de vaccin sunt în mod inerent mai simple: spre deosebire de aplicațiile de urmărire a contactelor, nu trebuie să comunice cu alte telefoane sau să urmărească mișcările în vreun fel.

Citeste si:  Lacul Gâlcescu - minunea din Munţii Parâng

În schimb, un permis de sănătate digital, eliberat de un medic sau un centru de sănătate, ar conține un cod QR care conține informații pre-autentificate care atestă că un călător a fost vaccinat împotriva COVID-19 sau a primit un rezultat negativ al testului PCR.

Statele membre UE creează aplicații pentru ca persoanele fizice să încarce codul QR în smartphone-urile lor. Funcționarilor li s-ar oferi aplicații de verificare separate: un rezultat „verde” ar însemna că certificatul este valid, iar „roșu” ar fi invalid.

Gateway-ul UE ar asigura că, de exemplu, aplicația germană ar putea fi citită cu ușurință în Portugalia.

Estonia, care a testat deja un pașaport digital de imunitate la locul de muncă anul trecut, este considerată la Bruxelles cea mai avansată în construirea propriei aplicații naționale, dar altele nu sunt în urmă.

Franța tocmai a adăugat o funcție la aplicația existentă de urmărire a contactelor cu coronavirus, permițând utilizatorilor să încarce rezultatele recente ale testelor și dovada vaccinării. Încearcă aplicația inițial pe zborurile companiilor aeriene către Corsica.

Germania începe prin a crea o aplicație independentă pentru a oferi dovada vaccinării, dar intenționează să încorporeze apoi certificatul digital printr-o funcție de portofel în aplicația Corona-Warn, lansată anul trecut pentru a permite urmărirea contactelor, spun sursele.

Spania este unul dintre cei mai mari susținători ai pasului digital digital, considerându-l o modalitate sigură de a facilita mobilitatea, pierzând peste 80% din vizitatorii săi străini în 2020, un nivel minim de 51 de ani.

„Spania nu își poate permite o altă vară ca 2020”, a spus o sursă din ministerul turismului. „Autoritățile portuare și aeroportuare au contractat deja serviciile necesare pentru implementarea și recunoașterea certificatului digital.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner