Săptămâna aceasta, pentru că ne aflăm în plin sezon al zmeurei va propunem o serie de reţete de preparare a acesteia, sub formă de dulceaţă, şerbet, peltea şi sirop. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
- Dulceaţă de zmeură
Cu 900 grame de apă, se topeşte 1.200 grame de zahăr; fierbând, se leagă ca jumătate şerbet, storcându-se asupra fierturii zeama de la jumătate lămâie; după aceasta se pune 900 grame de zmeură bine aleasă, şi se fierbe până ce se leagă ca de şerbet, încercându-se legătura pe o farfurie, iar când e gata, se toarnă într-un castron; după ce se va răci, se pune în borcane, ca prin zmeură să se prefacă zahărul.
- Şerbet de zmeură
300 de grame de zmeură, se toarnă peste 1.200 grame de zahăr pulverizat; se pune pe foc lin să se topească, şi prin foc iute să lasă să se lege ca de şerbet; asupra legatului se pune zeama de la jumătate lămâie; se mai dă câteva clocote, şi coborându-se tingirea de pe foc, se ia îndată la mestecat, până ce se schimbă culoarea, şi astfel se pune în borcane.
- Peltea (belte) de zmeură
Frământându-se o cantitate de zmeură pentru a scoate zeama, se pune într-un tifon; acest tifon se leagă, nu prea strâns cu o sforicică şi se stoarce prin mijlocul a două farfurii puse într-un blid mare, ca sa putem avea întrânsul toată esenţa; după aceasta, strecurându-se printr-un şervet curat, se va lua 600 grame din această esenţă şi, turnându-se peste 1.000 grame de zahăr pulverizat, se va topi bine prin foc lin; apoi, dându-se foc iute se va lega întocmai ca şerbetul; atunci cheselele se vor afuma cu indirşaim (odogaci) şi se va turna pelteaua la moment, punându-se în fiecare chesea câte o linguriţă, pentru ca să nu crape.
- Sirop de zmeură
Se pune să se topească la foc lin 900 grame de zmeură cu 600 grame zahăr pulverizat; după aceasta se leagă ca jumătate şerbet prin foc iute, iar deasupra legatului se pune zeama de la un sfert de lâmâie: apoi, dându-se jos se lasă să se recească şi în urmă se toarnă prin sticlele (butelcile) destinate pentru aceasta, după cum se arată mai sus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)