SCJU Târgu Mureş, unicul din regiune care utilizează sisteme de sigilare şi disecţie vasculară

21

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, a anunţat miercuri că unitatea spitalicească este singura din Regiunea Centru, care utilizează kit-uri disectoare ultrasonice pentru proceduri laparoscopice, adică sisteme de sigilare şi disecţie vasculară, care presupun mobilizarea organelor fără a se mai utiliza fire de sutură sau clipuri.

Potrivit conducerii SCJU Târgu Mureş, cele patru kit-uri, în valoare totală peste 19.000 de euro, au fost donate de o firmă, luna aceasta, iar până în prezent s-au făcut trei intervenţii cu ele, la Clinicile Chirurgie I şi Chirurgie II.

Ovidiu Butuc a spus că sistemul este total independent, nu necesită generator conectat la o sursă de curent electric, este uşor de utilizat, are numeroase avantaje şi uşurează mult munca echipei medicale.

‘Vasele ce pot fi sigilate sau tăiate cu acest sistem sunt arterele, venele şi vasele limfatice, cu diametrul de până la 5 milimetri. Avantajele utilizării acestei metode moderne sunt reducerea timpului operator cu minim 40 %, reducerea hemoragiilor intra şi postoperatorii cu până la 80 %, cu scăderea necesarului de sânge transfuzie, reducerea timpului de spitalizare post operator cu până la 3 zile, recuperarea postoperatorie mai rapidă cu reintegrarea pacientului şi scăderea reintervenţiilor datorită faptului că în corpul pacientului nu vor exista materiale străine (fire, clipuri)’, a precizat conducerea SCJU Târgu Mureş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata