AFIR încheie termenul limită de depunere a cererilor pentru tinerii fermieri din diaspora

În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), tinerii fermieri din diaspora, care vor să acceseze fonduri europene pentru instalarea în mediul rural, mai pot depune cererile la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), până luni la ora 16:00, a anunţat instituţia AFIR.

Această sesiune de primire a cererilor de finanţare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), dedicată celor din diaspora, a fost prelungită până la data de 5 iulie, termenul iniţial de închidere fiind 4 mai 2021.

În contextul financiar, alocarea financiară pentru această sesiune continuă a fost de 20 milioane de euro. Iar pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte.

Astfel, până la data de 4 mai, au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane de euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 de milioane de euro, precizează AFIR.

În contextul raporturilor, sprijinul public acordat, prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri, este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole.

Din punct de vedere al banilor, finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea documentului.

Concret, acordarea sprijinului va fi proporţională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

De altfel, această sesiune, de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora, a fost deschisă pe  data de 4 ianuarie 2021.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata