ANSVSA: Restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre au fost ridicate pe teritoriul României

Restricțiile pentru circulația animalelor impuse de evoluția bolii limbii albastre (Blutongue) au fost ridicate pe teritoriul României, a anunțat, marți, Autoritatea Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„ANSVSA a dispus ca data de 2 decembrie 2014 să fie declarată dată de debut a perioadei libere de vectori care transmit virusul bolii Bluetongue. Decizia a fost luată ca urmare a îndeplinirii criteriilor stabilite în reglementările europene (Regulamentul (CE) nr. 1266/2007). Drept urmare, zonele de control de pe teritoriul țării noastre se elimină, iar tot teritoriul României va constitui zona de protecție pentru bluetongue. Acest înseamnă că, animalele receptive pot circula fără restricții pe teritoriul național, cu obligativitatea ca animalele să fie clinic sănătoase”, se arată în comunicatul ANSVSA.

În acest context, ANSVSA a elaborat un set de recomandări, pentru crescătorii de animale, care cuprinde o serie de măsuri de profilaxie nespecifică. Aceste măsuri au rolul de a preveni infectarea animalelor receptive cu virusul bolii Bluetongue.

De asemenea, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor organiza întâlniri cu asociațiile de crescători de animale pentru a le prezenta aceste recomandări și vor distribui materiale informative cu acest conținut, prin intermediul rețelei sanitare veterinare din teritoriu.

Bluetongue (boala limbii albastre) este o boală specifică rumegătoarelor, care nu se transmite la alte specii de animale față de cele enumerate mai sus sau la oameni.

Boala este produsă de un virus transmis prin intermediul unor insecte de dimensiuni mici cuprinse între 1-3 mm, care înțeapă animalul receptiv și pot transmite boala de la un animal la altul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata