Bani de la stat pentru fermieri. Fermierii înscriși în Programul Tomata vor primi în zilele următoare a doua tranșă de 1.500 de euro, conform anunțului făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Scopul programului este susținerea producției de roșii românești, astfel încât acestea să fie disponibile pe tot parcursul anului în piețele și supermarketurile din România.
„Susținem producția de roșii românești. Încep plățile pentru tranșa a doua a Programului Tomata. Ne dorim să avem roșii românești pe tot parcursul anului în piețe și supermarketuri și de aceea am susținut și dezvoltat Programul ‘Tomata’! Și așa cum am promis, cei 24.321 de fermieri înscriși în program, majoritatea din județele Olt, Galați și Dolj, vor primi în conturi a doua tranșă de 1.500 de euro,” a declarat ministrul pe pagina sa de Facebook.
Bani de la stat pentru fermieri. Cine primește 1.500 de euro
Florin Barbu a subliniat că suma totală virată către Direcțiile Agricole Județene pentru a alimenta conturile fermierilor se ridică la 180 de milioane de euro. Aceste fonduri sunt destinate susținerii producției românești de legume, considerată o cale sigură pentru dezvoltarea economică a României.
Programul Tomata – Ciclul II: Beneficiarii Eligibili
Programul Tomata este o schemă de ajutor de minimis destinată sprijinirii producției de legume cultivate în spații protejate. Beneficiarii eligibili includ:
- Producători agricoli persoane fizice cu atestat de producător valabil până la 31 decembrie 2025, emis conform Legii nr. 145/2014.
- Persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, conform Ordonanței de Urgență nr. 44/2008.
- Producători agricoli persoane juridice.
Acești beneficiari trebuie să desfășoare activități în domeniul producției primare de legume, utilizând spații protejate pentru cultivarea legumelor.
Condițiile de eligibilitate pentru Programul Tomata
Pentru a beneficia de ajutorul de minimis în cadrul Programului Tomata, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- Să solicite ajutorul de minimis;
- Să utilizeze o suprafață minimă de 1.000 mp de spații protejate, cultivată exclusiv cu tomate, ardei gras, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac sau ceapă verde;
- Să marcheze suprafața eligibilă cu o placă-indicator;
- Să obțină producțiile minime corespunzătoare fiecărei culturi;
- Să fie înregistrați în Registrul agricol de la primăriile locale;
- Să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor;
- Să facă dovada obținerii producției minime prin documente justificative.
Diferențele acceptate între suprafața declarată și cea efectiv cultivată sunt de maximum 50 mp.
Producțiile minime necesare pentru eligibilitate
Pentru a primi sprijinul financiar, fermierii trebuie să obțină anumite producții minime, în funcție de cultura de legume:
- 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
- 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și gogoșar;
- 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți;
- 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
- 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
- 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
- 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Valorizarea producțiilor se va face în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025, iar fermierii trebuie să prezinte rapoarte fiscale sau facturi care să ateste vânzarea legumelor.
Acte necesare
Fermierii care doresc să acceseze sprijinul financiar trebuie să depună cererea la Direcția Agricolă Județeană în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern. Cererea trebuie să fie însoțită de:
- Copie a buletinului de identitate (B.I.)/carte de identitate (C.I.);
- Copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2025;
- Împuternicire notarială (dacă este cazul);
- Copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului;
- Dovadă cont bancar activ;
- Adeverință din Registrul agricol, care să ateste suprafața utilizată pentru producția de legume.
Concluzii
Programul Tomata continuă să fie un sprijin esențial pentru fermierii români care produc legume în spații protejate. Cu plățile pentru a doua tranșă de 1.500 de euro realizate în zilele următoare, 24.321 de fermieri din întreaga țară vor putea să-și dezvolte afacerile și să asigure prezența roșiilor și altor legume românești pe piață pe tot parcursul anului. Susținerea producției locale este considerată de autorități ca fiind cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii românești și a economiei naționale.