În această perioadă din an, avem un fruct supranumit „aurul toamnei” care are nenumărate beneficii mai puţin ştiute pentru organism.
Este un fruct de toamnă care întăreşte inima şi ajută la scăderea tensiunii şi a colesterolului, astfel, acest fruct este gutuia.
În contextul nutriţional, gutuia conţine antioxidanţi care ajută la reducerea stresului şi la instalarea unei stări de calm, dar şi la reducerea anxietăţii.
În plus, datorită conţinutului de potasiu, consumul de gutui ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului şi au un conţinut caloric mic, astfel că, 100 grame de gutui conţin doar 57 de calorii.
Fructul de toamnă care întăreşte inima şi scade tensiunea arterială
Totodată, acestea au foarte puţine grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Conţin fibre şi sunt bogate în vitamine şi minerale esenţiale, în plus acestea conţin cantităţi mici de vitamina B şi fier.
Astfel, pectinele, fibrele solubile, care se regăsesc în gutui, reduc nivelul de colesterol rău din sânge, ceea ce înseamnă că oferă protecţie împotriva afecţiunilor inimii.
Gutuile sunt un aliment adjuvant pentru gripă şi răceală
Gutuile pot atenua diverse simptome alergice prin suprimarea activităţilor anumitor celule imune responsabile pentru răspunsul alergic al organismului.
În cadrul mai multor studii microscopice, au dovedit ca proprietățile antibacteriene din gutui pot ajuta la prevenirea evoluției excesive a anumitor bacterii dăunătoare în organism, cum ar fi E.Coli şi Staphylococcus Aureus, potrivit doc.ro
În contextul istoric, în Grecia Antică, gutuile erau considerate un simbol al fertilităţii. Grecii erau de părere că femeile însărcinate care mâncau gutui în sarcină urmau să aibă copii sănătoşi şi inteligenţi.
De asemenea, o gutuie oferă între 6 şi 8% din recomandarea zilnică de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia şi menţine pentru mai mult timp o stare de saţietate, un avantaj în cura de slăbire.
Datorită fluidelor pe care le eliberează în corp, gutuile consumate în stare pură, dar şi fierte sau coapte în cuptor, înlătură stările de greaţă şi răul de mare, potrivit sursei citate.
Ca medicamente, seminţele fructelor sunt recomandate în cazuri de conjunctivită, bronşită, inflamaţii ale mucoaselor, iritaţii ale pielii, tuse, răguşeală sau afte.
Mai mult decât atât, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinaţie cu mierea de albine, mere sau morcovi.
În concluzie, nivelul mare de vitamine și antioxidanți din gutui ajută pielea să își păstreze tinerețea și aspectul sănătos. Antioxidanții ajută la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, reducând apariția ridurilor, eliminând petele și contribuind la protecția pielii împotriva efectelor radiațiilor solare.
Sursa: www.antena3.ro