Cine sunt adevăraţii evazionişti ai României?

– Inca din luna martie, Guvernul a anuntat ca va adopta o serie de masuri legislative pentru a reduce evaziunea fiscala, considerata principala rezerva pentru majorarea veniturilor bugetare. Totodata, in opinia Ministerului de Finante, partea cea mai grea in lupta cu acest fenomen este evaziunea fiscala marunta, adica ceea ce se intampla in piete, pe strada si diverse locuri de vanzare, in care se vand cantitati mici de produse.

In primele cinci luni ale anului 2010, pe fondul masurilor pentru combaterea evaziunii fiscale, totalul obligatiilor fiscale suplimentare stabilite in urma controalelor efectuate de Fisc a fost de aproape 4 miliarde lei, fata de un miliard de lei in aceeasi perioada a anului 2009, scrie Avocatnet.ro.

In acest sens, chiar saptamana aceasta, Directiea Nationala Anticoruptie a anchetat cazul unei firme, a carei administrator a prejudiciat statul cu 1,94 milioane de euro, adica 60 de miliarde de lei.

Propunem masuri, dar nu facem studii de impact

Ministrul Vladescu a precizat ca punerea in functiune si eficientizarea unor noi sisteme de control al evaziunii vor dura 12-18 luni, adaugand ca este greu de estimat suma ce va reveni la bugetul de stat in urma actiunilor de combatere a evaziunii fiscale.

„Atat timp cat discutam despre o piata in care avem intre 20 si 40% piata neagra, este foarte greu sa faci o estimare de venituri. In Romania nu exista date statistice legate de piata gri, neagra. Avem doar estimari. Ele nu sunt estimari oficiale. Din miliardul despre care se discuta ca il pierdem din contrabanda de tigari, putem spune ca in acest an cateva sute vor fi recuperate, iar anul viitor mai mult de jumatate”, a declarat Vladescu.

Patrunjelul si mararul, mai tari decat TVA-ul si accizele

In opinia ministrului Vladescu „partea ce mai grea in lupta cu acest fenomen este cea cu evaziunea fiscala marunta, cu ceea ce se intampla in piete, pe strada si diverse locuri de vanzare, in care, cetateni romani vand cantitati mici de produse. Aici este o problema legata si de educatie si de saracie.”

Chiar daca fenomenul ne este cunoscut tuturor, nu putem sa nu ne intrebam in ce fel aceasta evaziune marunta poate contribui la suplimentarea bugetului de stat, in conditiile in care, anchetele din zona evaziunii la scara mare scot in evidenta infractiuni de miliarde de lei.

„In prezent, domeniul cu cea mai mare expunere pentru evaziune fiscala in Romania il reprezinta comertul cu bunuri intracomunitare sau cu produse accizabile care nu sunt declarate si pentru care contribuabilii nu platesc taxe. In momentul de fata se incearca stoparea acestui fenomen prin verificarile incrucisate care au drept scop verificarea corelatiilor intre achizitiile intracomunitare declarate de contribuabilii romani prin declaratiile recapitulative privind achizitiile intracomunitare depuse lunar, cu livrarile declarate de catre furnizorii din UE pe numele beneficiarilor din Romania. Desi in urma acestor controale au fost identificate numeroase cazuri de evaziune fiscala, putem spune ca au existat si cazuri de abuz din partea autoritilor care, fara sa ceara o reconciliere intre sume. Cele mai importante dintre acestea sunt cele puternic accizate, tigarile si alcoolul, la care evaziunea fiscala reprezinta cifre cu multe zerouri”, a precizat Sorin Istrate, Managining Partner la Contexpert Consulting.

In aceste conditii ar trebui analizat  in ce masura micii producatori care isi comercializeaza marfa – produse lactate, oua, vin de tara, peste proaspat – in apropierea pietelor, pe trotuare sau in portbagajele masinilor pot fi comparati, din punct de vedere al evaziunii fiscale cu firme care produc pagube la bugetul de stat de ordinul milioanelor de lei?

Citește și
3 Comentarii
  1. filip spune

    Vreti sa combateti evaziunea? Atunci retrageti banii in numerar de pe piata…dati fiecarui roman card la CEC, astfel incat toate platile sa se faca electronic. In felul asta si profesorul care face meditatie plateste impozit la stat si spaga de la doctor e impozitata si stomatologul care nu da niciodata chitanta si toti din piete sunt impozitati, chiar si instalatorul care iti schimba robinetul dupa program si chiar si ‘darul’ la nunta este impozitat…si nici nu-i mai vad pe toti strigand fara numar, fara numar…n-ar mai pune angajatorul pe cartea de munca minimul pe economie(ca sa plateasca un impozit minim la stat) si sa-i dea in mana angataului salariu la negru/gri…singura spaga care ar fi posibila, ar fi sa mergi cu o damigeana sau o curca la medic, sau cu o carte si o floare la profesor, sau ceva asemanator…si nici macar nu mai poate fi atacat postasul care duce pensia…si mai este un mare avantaj…colectarea impozitelor poate sa se faca automat, la fiecare tranzactie/plata, prin retinerea din cont. Sigur, o sa spuneti ca nu face nimeni in lume asa ceva…dar poate in alta parte nu e cazul…evaziunea fiscala e mica…la noi nu se mai poate…Asta e solutia daca vreti sa combateti evaziunea…cat poate sa ne coste sa dam carduri la fiecare cetatean?…mai nimic in comparatie cu cat se fura acum…

  2. luly piro spune

    mai baiatu cu fiat ul de mmai sus ce a ce spui dumneata nu i valabil si probabil ca banuiesti deja d ece?si vor domnii sa spuna ca tzatza leana care vinte varza murata fura statul mai mult decat tariceanu?sai adrian nastase ?sau domnii aia care s a u apucat de A2 de vreo 15 ani si tot nu reusesc s o termine cu toate ca bani s au cheltuit cam pt inca vreao trei autostrazi de genul ala

  3. Mircea spune

    Evaziunea nu va disparea decit odata cu acciza. De fapt ce este acciza decit o suma de bani pe care statul mi-o fura obligindu-ma sa cumpar un produs mult mai scump decit valoreaza el pe baza aprecierii lui ca acest produs nu-mi este absolut necesar, consumul lui ar fi deci un lux de care m-asi putea lipsi.Atunci de ce se accizeaza si energia electrica? E un lux de care ne putem lipsi fara a ne afecta viata? Este unanim recunoscut ca statul este cel mai prost administrator,asa ca daca ii dam mai multi bani sa-i administreze ca sa ne produca niste servicii gen invatamint, asistenta medicala,infrastructura,pensii,securitate,aparare,va risipi acesti bani stie el cum ,si noi raminem si cu bani luati si…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata