Fluxul deşeurilor generate de Municipiul Bucureşti este aproximativ 1 milion de tone anual, precizează Stefania Simion

La nivelul Municipiului Bucureşti nu a existat până în prezent, un document strategic care să descrie în mod clar fluxul deşeurilor generate de Municipiu, a afirmat miercuri Ştefania Simion, Consilier al Primarului General al Bucureştiului, menţionând că acesta este de aproximativ 1 milion de tone anual.

„Exact în această perioadă este în proces de dezbatere publică, analiză şi luarea deciziei Planul Municipiului Bucureşti pentru gestionarea deşeurilor, plan care evident că are legătură în mare parte cu atingerea ţintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană. (…) Din nefericire, nu a existat până acum la nivelul Bucureştiului un document strategic care să descrie, în mod clar, fluxul deşeurilor generate de Municipiu, care este unul foarte mare, ne referim la aproximativ un milion de tone anual, care să descrie instalaţiile necesare pentru sortarea şi tratarea acestor deşeuri – şi să demonstreze posibilitatea tehnică, concretă, de atingere a ţintelor impuse de Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor”, a afirmat Ştefania Simion, la simpozionul ‘Reciclarea şi managementul deşeurilor’, organizat miercuri la Bucureşti.

Ştefania Simion a precizat că au existat numeroase discuţii în trecut la nivelul administraţiilor atât de sector cât şi la nivelul Primăriei Generale cu privire la o soluţie în vederea tratării deşeurilor pe care actuala administraţie nu o mai împărtăşeşte şi anume crearea unui incinerator de mare capacitate.

„Acest incinerator în mod clar ne-ar duce departe de atingerea ţintelor de reciclare şi nu are niciun fel de contribuţie la economia circulară, motiv pentru care acesta nici nu mai este finanţabil prin Programul operaţional al Uniunii Europene de dezvoltare durabilă pentru anii 2021-2027”, a explicat Ştefania Simion.

În contextul  managementului deşeurilor, sortarea la nivelul Municipiului Bucureşti este în competenţa exclusiv a sectoarelor Municipiului Bucureşti, nu a Primăriei Generale.

„Practic, sectoarele vor trebui să accelereze acest proces şi să investească serios şi cât mai repede posibil în infrastructura necesară colectării selective de la populaţie şi de la operatorii economici”, a mai spus reprezentantul Primăriei Capitalei.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata