Isărescu: Procesul de trecere la moneda europeană va fi bine pregatit

Guvernatorul Bancii Nationale a Românei, Mugur Isarescu, si-a exprimat speranta, joi (5 noiembrie 2009) seara, cu prilejul reuniunii Clubului de la Bucuresti, ca procesul de trecere la moneda europeana va fi pregatit cum trebuie.

Mugur Isarescu a povestit modul in care s-a desfasurat negocierile sale cu Romano Prodi (n.r. presedinte al CE intre anii 2000-2005) pentru intrarea României in Uniunea Europeana. “Întâlnirea bilaterala tet-a-tet s-a desfasurat cam asa: Prodi spunea 10 ani, eu spuneam sapte ani. În esenta el spunea ca nu suntem pregatiti”, a mentionat Isarescu.

Potrivit guvernatorulului BNR, Prodi aducea ca argument faptul ca “este un risc atât pentru Uniunea Europeana sa primeasca o tara nepregatita, cât si pentru noi”.
La rândul sau, Isarescu afirma ca economia isi va reveni, atunci fiind dupa o recesiune de 3 ani. “La un moment dat, Prodi mi-a spus ca nu poate merge la Bruxelles cu acest argument. Atunci eu i-am spus scurt: pentru ca eu cred in sapte ani, deoarece aceasta este o cifra biblica, iar Prodi mi-a spus ca acesta chiar este un argument”, a subliniat Isarescu.

Seful BNR si-a exprimat multumirea in ceea ce priveste faptul ca a convins Uniunea Europeana sa primeasca România in UE in 2007, in contextul in care criza a fost foarte puternica pentru tarile nemembre. “Când s-a discutat ideea adoptarii euro, am spus tot sapte ani, pentru ca e cifra biblica. Am spus in 2007, deci in 2014 vom trece la moneda euro. Sper sa fie indeplinita (n.r.tinta) dar sper sa fie indeplinita prin pregatirea cum trebuie “, a incheiat Isarescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata