Mezzo-soprana Ruxandra Donose împlineşte 50 de ani

Mezzo-soprana Ruxandra Donose s-a născut la 2 septembrie 1964, în București, într-o familie de muzicieni. A absolvit Conservatorul din București, la clasa profesoarei Georgeta Stoleru, apoi a studiat la Weimar și Viena.

Și-a făcut debutul pe scenă în copilărie, ca pianistă. Între 1989 și 1991 a evoluat la opera din Constanța. Cariera internațională și-a început-o în 1991, după ce a câștigat două premii la Munchen și Washington.

La mijlocul anilor ’90, a spart tiparele reprezentării operei ”Carmen” de Georges Bizet, apărând pe scenă blondă, în Germania. Între 1991 și 1992 a cântat la opera din Basel, apoi și-a făcut debutul la Viena, cu rolul Varvara din ”Katya Kabanova” de Leos Janacek. În Statele Unite ale Americii a debutat în 1996, la Opera din San Francisco.

Repertoriul Ruxandrei Donose include roluri în opere de Mozart, Georg Friedrich Handel, Rossini, Jacques Offenbach, Engelbert Humperdinck, Leos Janacek, Strauss și Vincenzo Bellini. În repertoriul său se regăsesc peste 45 de roluri principale de operă, tot atâtea piese de rezistență din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri.

A cântat pe marile scene ale lumii, precum Staatsoper din Viena, Covent Garden din Londra, Opera din Paris, Carnegie Hall sau Metropolitan Opera din New York. A colaborat cu mari dirijori și interpreți, ca Zubin Mehta, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Luis Lima, Marcello Viotti și Pierre Boulez. A participat la reputate festivaluri cum ar fi cel de la Glyndebourne sau Festivalul de la Salzburg.

După o absență de mai mulți ani pe o scenă din România, Ruxandra Donose a participat la două reprezentații ale operei ”Carmen” de Bizet, susținute cu ocazia Summitului Francofoniei. La 21 mai 2010, s-a aflat pe scena Sălii Radio din București, interpretând alături de Orchestra Națională Radio, dirijată de Horia Andreescu, o lucrare nouă pentru ea și în același timp pentru public, ”Moartea Cleopatrei” de Berlioz. La începutul anului 2011, Ruxandra Donose a evoluat într-un concert la Sala Radio, cu operele ”Ora spaniolă” și ”Copilul și vrăjile” de Maurice Ravel, roluri pe care le are în repertoriu din anul 1998.

În 2008 a cântat în premiera mondială a operei ”The Fly/Musca” de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris (rolul feminin principal, Veronica). În 2002, a fost nominalizată la premiile Grammy pentru cea mai bună interpretare, cu lucrarea compozitorului Antonin Dvorák, ”Stabat Mater”. Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: ”Don Giovenni” de Mozart (rolul Dona Elvira); ”Moartea Cleopatrei” de Berlioz; ”Orfeu și Euridice” de Gluck (rolul Orfeu, în travesti); ”Il Farnace” de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianță specific barocă, alături de un grup de instrumentiști care au cântat pe instrumente istorice.

La 5 decembrie 2012 a susținut un recital extraordinar, pe scena Operei din Londra, cu prilejul Zilei Naționale din Londra. În sezonul 2013/2014, Ruxandra Donose a revenit la Londra, mai întâi în concert cu Orchestra Philharmonia și Edward Gardner, interpretând ”Moartea Cleopatrei”, apoi în spectacolul ”Ariadne auf Naxos”, la Royal Opera House. Tot în actualul sezon se numără și Requiem-ul lui Verdi, pe scena din Praga și un turneu european cu Filarmonica din Liege, care include spectacolele ”Les nuits d’été” și ”La mort de Cléopâtre”.

Mezzosoprana locuiește la Viena. Este căsătorită cu regizorul de operă Peter Pawlic, cu care are doi copii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata