Numărul falimentelor creşte cu 60%. Lichidatorii nu găsesc cumpărători pentru bunurile firmelor

– În acest an, numărul dosarelor de insolvenţă ar putea creşte cu 60% faţă de 2009, ajungând la 30.000. Lichidatorii spun că nu câştigă mare lucru din această afacere

Nivelul record de aproape 20.000 de dosare de insolvenţă atins anul trecut ar putea fi depăşit în 2010, avertizează lichidatorii, care se plâng că aceste proceduri nu le aduc venituri pe măsură, scrie Gândul.

„Anul 2009 a avut circa 20.000 de dosare deja şi, dacă ritmul se va păstra, probabil că vom ajunge undeva peste”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată ieri de ProTV.

Specialiştii de la Coface România au făcut şi o estimare care indică o creştere cu 63% a numărului dosarelor, ajungând la peste 30.000, după ce în primele trei luni ale anului s-a constatat un avans de 89% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2009.

„Sunt firme importante, firme serioase, care au intrat în investiţii imobiliare fără ca acesta să fie domeniul lor de activitate. Foarte multe firme au solicitat ele însele deschiderea procedurii de insolvenţă. Pentru anul 2009, mai mult de un sfert din dosarele respective au fost deschise la cererea unor companii pentru obţinerea protecţiei tribunalului”, a adăugat Stănescu.

Valorificarea activelor, chiar şi în procedura falimentului, suferă de aceeaşi criză de care suferă vânzările în general. Nu avem cui vinde, aşa că nu suntem deloc bucuroşi„, a arătat preşedintele UNPIR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata