Pentru ca nu a strâns cureaua, Boc cere acum mila de la FMI

Cu o zi înainte de începerea vizitei oficiale a FMI în România, în urma căreia Fondul va decide dacă Bucureştiul merită sau nu să mai primească miliardele de euro din acordul de finanţare, premierul Emil Boc a recunoscut că Executivul nu are cum să respecte angajamentele luate în martie.

Principalul criteriu de performanţă care va fi încălcat de către România ţine exclusiv de capacitatea statului de a strânge cureaua, respectiv imposibilitatea acestuia de a se încadra într-un deficit bugetar, raportul dintre veniturile şi cheltuielile statului, de 4,6% din PIB.
Explicaţia oficială a premierului pentru încălcarea acestui plafon este că statul vrea să investească şi mai mulţi bani în infrastructură şi nu că Executivul nu a fost capabil să reducă din cheltuielile statului.

Explicatia sa este contrazisă însă de cifrele oficiale ale Finanţelor. În primele şase luni, Guvernul a investit în economie circa 2,8 miliarde de euro, dintre care mai puţin de 900 de milioane de euro direct din vistieria statului, diferenţa fiind asigurată din fonduri UE.

Altfel spus, cele 12 miliarde de euro împrumutate de către Finanţe de la bănci şi cele 1,5 miliarde de euro abia luate de la Comisia Europeană nu s-au regăsit în proiecte de investiţii, ci în pensiile şi salariile mărite anul trecut în campania electorală.

Misiunea oficială a FMI în România, condusă de Jeffrey Franks, care începe azi, are ca scop realizarea primei evaluări a măsurilor luate de Guvern pentru respectarea acordului de finanţare de aproape 13 miliarde de euro cu Fondul. De rezultatul acestei evaluări depinde acordarea de către instituţia internaţională a celei de-a doua tranşe, de circa 1,9 miliarde de euro, din acord, banii care vor ajunge în trezoreria BNR.

Sursa: Gandul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata