România a concediat în ultimul an mai mulţi angajaţi decât toate ţările Europei de Est la un loc

– Numărul salariaţilor din economia României a scăzut cu 13,9% în ultimul an, situaţie incomparabil mai gravă decât în toate celelalte ţări din Europa de Est, potrivit unei analize Realitatea.net

– În Ungaria, scăderea a fost de 1,8%, în Cehia 2,3%, iar în Polonia 0,9%. Chiar şi Grecia, puternic lovită de criză, nu a pierdut decât 1,5% din locurile de muncă.

Dintre ţările din regiune, doar Bulgaria se apropie într-o oarecare măsură de situaţia de la noi, scăderea numărului de angajaţi din economie fiind de 9,2% în ultimul an.

Hemoragia locurilor de muncă din România nu se vede decât parţial în rata şomajului de la noi, care a rămas una dintre cele mai mici din Europa de Est. În timp ce şomajul în România a coborât la 7,6% în luna mai (de la 8,07% în aprilie), în Ungaria acesta era 10,4%, în Polonia 9,9%, iar în Bulgaria 8,8%, potrivit datelor ajustate de Eurostat pe luna aprilie.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul mediu de angajaţi din economia românească a scăzut cu 13,9% în primul trimestru din 2010, comparativ cu primul trimestru din 2009. Comisia Naţională de Prognoză estimează că numărul de angajaţi din economie va continua să scadă şi în trimestrul II din 2010 cu 2,1%.

 

Cum a scăzut numărul de angajaţi 2010/2009

  • România  13,9%
  • Bulgaria 9,2%
  • Cehia 2,3%
  • Ungaria 1,8%
  • Grecia 1,5%
  • Polonia 0,9%

(Sursa: Institutele naţionale de statistică)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata