Sprijinul pentru producătorii de energie în cogenerare ar putea fi acordat de la 1 ianuarie 2010

Sprijinul de tip bonus din partea statului pentru cogenerarea de inalta eficienta pentru producatorii de energie electrica si termica ar putea fi acordat de la 1 ianuarie 2010, daca proiectul propus de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic in acest sens va primi avizul favorabil al CE in luna septembrie 2009, a declarat, vineri, la o conferinta pe tema cogenerarii de inalta eficienta, directorul general al ANRE, Viorel Alicus.

“Comisia Europeana a acordat un aviz favorabil de principiu proiectului de Hotarâre de Guvern privind stabilirea schemei de sprijin de tip bonus pentru cogenerarea de inalta eficienta pentru producatorii de energie electrica si termica propus de ANRE, urmând ca un aviz oficial sa fie dat de CE in septembrie.

Daca avizul CE va fi dat in septembrie, schema de sprijin poate fi acordata de la 1 ianuarie 2010, insa daca avizul ca intârzia, bonusul va fi acordat de la 1 iulie 2010”, a spus Viorel Alicus.

Sprijinul de tip bonus se va acorda producatorilor de energie termica si electrica din sume ce vor fi asigurate prin colectarea unei contributii pentru cogenerare de la toti consumatorii de energie electrica, inclusiv de la furnizorii care exporta energie electrica, potrivit reprezentantului Autoritatii.

ANRE determina anual valoarea contributiilor si o ajusteaza semestrial. Schema de ajutor de stat va fi administrata de Transelectrica. Preturile la consumatori nu vor fi influentate in urmatorii doi ani.

“ANRE urmeaza sa elaboreze o metodologie de calcul al bonusurilor acordate producatorilor. Valoarea bonusului va fi calculata de ANRE, sume pentru care este necesara, de asemenea, aprobarea Comisiei Europene.

Valoarea sprijinului de tip bonus va fi fixa si descendenta si se va acorda pentru o perioada de 11 ani”, a adaugat acesta.

Bonusurile sunt determinate pentru trei categorii de combustibili utilizati pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare – combustibil solid, gazos din reteaua de transport si combustibil gazos din reteaua de distributie.

“Aceast proiect de Hotarâre de Guvern a fost realizata de catre ANRE deoarece pentru sustinerea capacitatilor de productie au fost alocate sume insuficiente.

Sumele au fost utilizare pentru modernizarea distributiei si mai putin a productiei. Echipamentele utilizate in sistem corespund anilor 1960 – 1970.

Proiectul a fost propus pentru asigurarea unui mecanism transparent si predictibil, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu.

Capacitatea maxima de productie ce poate beneficia de acest sprijin tip bonus este de 4.000 Megawati. Limita se poate modificata prin Hotarâre de Guvern.

Sume le pot fi acordate producatorilor care livreaza energie electrica in retelele electrice ale Sistemului Energetic National, daca costurile de productie a energiei electrice si termice depasesc veniturile producatorilor rezultate din vânzarea de energie pe piata, potrivit reprezentantilor ANRE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata