Teodorovici: PIB-ul României creşte în acest an cu peste 3% graţie fondurilor europene

Produsul Intern Brut (PIB) al României va crește în acest an cu peste 3% ca urmare a atragerii fondurilor europene, a declarat, joi, la Botoșani, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta estimează că valoarea facturilor emise de România spre a fi decontate de Uniunea Europeană, ca urmare a derulării proiectelor cu finanțare europeană, se ridică la 3,5 miliarde de euro, iar sumele care urmează a fi încasate vor ajunge, de asemenea, la 3,5 miliarde de euro.

Sumele efectiv atrase de România sunt cu 0,7 miliarde de euro mai mari față de anul precedent, în care România a emis facturi de 3,5 miliarde de euro și a încasat efectiv 2,8 miliarde.

Referindu-se la gradul de absorbție a fondurilor europene, ministrul a subliniat că acesta a ajuns, în momentul de față, la nivelul de 40% din totalul alocațiilor repartizate țării noastre. El estimează că la sfârșitul anului viitor, nivelul de absorbție a fondurilor europene se va ridica la 80%.

„Închidem actualul cadrul financiar 2007—2013 cu 80% din 19,2 miliarde de euro cât a fost alocat României. Din păcate, nu putem ajunge la 100% pentru că timpul nu ne mai permite acest lucru. Să nu uităm că România a fost șase ani lipsă de pe harta Europei în ceea ce înseamnă fonduri europene. România a avut blocată finanțarea europeană în proporție de 98%. Din păcate, am fost singurul stat în această situație”, a afirmat Teodorovici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata