Care este legătura dintre creștea concentrației de poluanți în râuri şi populațiile de castori

55

Din datele unui studiu de specialitate se arată că, încălzirea globală crește concentrația de poluanți în râuri, dar același fenomen stimulează și populațiile de castori din vestul Statelor Unite, ale căror baraje îmbunătățesc calitatea apei, scrie AFP.

Această concluzie este publicată în revista Nature Communications de oamenii de știință de la Universitatea Stanford, în plus se bazează pe o observație simplă: valurile de căldură și secetele mai frecvente și mai intense reduc cantitatea de apă din râuri și, în consecință, cresc concentrația de poluanți, cum ar fi nitrații, care sunt prezenți în cantități mari în îngrășăminte.

În același timp, încălzirea globală provocată de om a mărit aria de răspândire a castorilor americani, verișori ai castorului eurasiatic, extinzând beneficiile barajelor lor.

Concret, atunci când barajele de castor ridică nivelul râului în amonte, apa este deviată către solurile înconjurătoare și cursurile secundare din bazin.

Din punct de vedere agrar, „Aceste zone acționează ca niște filtre, eliminând excesul de nutrienți și poluanți înainte ca apa să reintre în canalul principal din aval”, se arată într-un comunicat de presă.

Azotul, în special, favorizează creșterea algelor, ceea ce privează apa de oxigenul necesar pentru ființele vii din acest ecosistem.

În acest sens, studiul a constatat că barajele de castor au îmbunătățit calitatea apei în condiții extreme asociate cu schimbările climatice – fie că este vorba de vreme caldă și uscată, fie de ploi abundente și de topirea zăpezii.

În ambele cazuri, „barajul castorilor a împins mai multă apă și nitrați în solul înconjurător decât cele două extreme sezoniere, ceea ce a dus la o eliminare mult mai mare a nitraților”, a declarat pentru AFP autorul principal Christian Dewey.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Hotnews.ro