David Beasley: ”Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”

34

Preşedintele Vladmir Putin a luat decizia, ca reacție la apelul ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră, însă,  liderul de la Kremlin a pus o condiție în plin război în Ucraina,  astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale.

Concret, acesta a pus o condiție ca să deblocheze porturile ucrainene. Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat miercuri un apel în acest sens preşedintelui rus.

”Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”, i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin.

În replică la cererea ONU, Putin a reacționat. Moscova a cerut revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs cererii lansate de Națiunile Unite, relatează agenţia Interfax, citată de Reuters.

Rusia cere ridicarea sancțiunilor impuse de Occident

Trebuie spus că Ucraina este unul dintre principalii producători mondiali de cereale și îşi exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime. De când Rusia a declanșat  războiul pe 24 februarie, Ucraina este nevoită să-şi expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.

În acest sens, în fața solicitării ONU, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a precizat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancţiunile ce i-au fost impuse de Occident.

Astfel, ”Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse împotriva Rusiei de SUA şi Uniunea Europeană care interferează cu comerţul liber normal – ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare – , inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele”, a declarat oficialul rus.

Ucraina este unul dintre principalii producători mondiali de cereale

În contextul comparativ, întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din punct de vedere agro-alimentar, Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus – ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi este, de asemenea, vizată de sancţiunile occidentale – exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

În plan mondial, ONU a mai transmis miercuri că războiul din Ucraina frânează fragila recuperare economică pe care lumea a început-o după criza provocată de Covid-19. Conform ultimelor estimări economice privind creșterea globală, aceasta a coborât de la 4% la 3,1%. Mai mult, există avertismente că deteriorarea poate fi chiar mai acută. Naţiunile Unite se aşteaptă ca principalele economii să crească în 2022, dar într-un ritm clar inferior celui pe care îl calculase în ianuarie, când şi-a prezentat ultimele proiecţii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata