Marea Britanie permite producătorilor de alimente să înlocuiască uleiul de floarea soarelui

56

În prezent, producătorii de alimente din Marea Britanie pot înlocui uleiul de floarea soarelui cu uleiuri vegetale alternative, precum ulei de palmier rafinat sau ulei de cocos, pentru a putea rezolva un deficit de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina, a anunţat, vineri, Autoritatea de reglementare în domeniul alimentar din Marea Britanie, relatează Bloomberg.

În contextul de producţie, unele companii, au probleme în a face rost de ulei alimentar care este utilizat într-o gamă largă de produse de la alimente şi până la săpun şi cosmetice, după ce piaţa de ulei de floarea soarelui din Ucraina, cea mai mare din lume, a fost blocată ca urmare a invaziei ruseşti.

De altfel, în paralel, Indonezia, care este responsabilă pentru aproximativ o treime din livrările mondiale de ulei comestibil, tocmai a interzis exporturile de ulei de palmier.

Astfel, U.K. Food Standards Agency a decis să permită companiilor producătoare de alimente să folosească ulei de palmier rafinat, ulei de cocos şi ulei de soia în locul uleiului de floarea soarelui, însă producătorii trebuie să ofere informaţii corecte pe etichetă cât mai rapid posibil. Autoritatea a făcut deja acelaşi lucru pentru uleiul de rapiţă.

Din acest punct de vedere, pentru că aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina, mai multe supermarketuri din Marea Britanie au decis să raţionalizeze cantitatea de ulei de gătit pe care o pot cumpăra clienții.

La rândul ei, Franţa a decis să permită companiilor să solicite permisiunea de a modifica reţetele, fără a modifica şi etichetele, pentru o perioadă de până la şase luni. Companiile care fac publicitate produselor lor că nu conţin ulei de palmier sau organisme modificate genetic vor trebui să modifice informaţiile de pe etichetă dacă acest lucru nu mai este valabil, a informat Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă publicat vineri.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Digi24.ro