Asigurarea CMR de marfă, cea mai utilă soluție pentru companiile de transport, într-o lume dominată de accidente și neprevăzut

60

Istoria omenirii se împletește din cele mai vechi timpuri cu comerțul. Din vremuri timpurii, pe măsură ce oamenii s-au organizat în grupuri, triburi și, mai târziu, în sate, aceștia au început să aibă nevoie de alimente și produse pe care nu și le puteau procura singuri. 

 

Au inventat trocul, apoi comerțul. Iar odată cu comerțul, a apărut și necesitatea de a transporta mărfurile acolo unde era nevoie de ele. Sunt celebre în istorie Drumul Sării, Drumul Mătăsii sau Drumul Mirodeniilor, care nu erau altceva decât rute comerciale prin intermediul cărora negustorii își transportau cele mai de preț mărfuri dintr-un colț în altul al lumii. 

 

Astăzi, transportul de mărfuri este, indubitabil, una dintre activitățile fără de care economia mondială nu poate exista, mai ales în contextul globalizării. Fiecare produs care iese pe poarta unei fabrici – fie că vorbim de cipuri pentru telefoane, alimente, haine, componente auto, avioane sau chiar nave spațiale -, trebuie transportat din punctul A în punctul B și de aici mai departe.

 

Transportul se face prin intermediul tuturor mijloacelor pe care omenirea le-a inventat de-a lungul timpului: vapoare, mașini, trenuri și avioane. Iar primul deceniu al secolului XXI a fost marcat de apariția unui nou mijloc de transport – racheta, care transportă alimente și echipamente pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională.

 

În consecință, când vorbim despre o ramură a economiei cu o asemenea răspândire și diversitate, inevitabil vorbim și de riscuri. Orice transport, cu orice mijloc s-ar face, este supus riscului într-o măsură mai mare sau mai mică. Accidentele, deteriorarea, pierderea sau furtul mărfurilor sunt situații inerente și foarte des întâlnite în această activitate economică. De aceea, cel mai simplu mod prin care companiile își pot pune produsele la adăpost este asigurarea transporturilor de marfă, în contextul în care pierderile ar fi imense.

 

Avantajele asigurării CMR de la Leader Team

 

Asigurarea CMR de marfă sau asigurarea de răspundere a transportatorului în calitatea de cărăuș este polița fără de care nicio companie de transport nu trebuie să lucreze. 

 

Ca și în alte domenii, polițele pentru asigurarea transporturilor de mărfuri pot fi de mai multe feluri. Pe de o parte, există asigurarea CMR standard, care asigură riscurile uzuale de transport, respectiv avarierea mărfurilor din varii motive, întârzieri din cauze independente de voința șoferilor sau imposibilitatea descărcării la timp a acestora. 

 

Pe de altă parte, există și cazuri extreme, care necesită o asigurare temeinică, în cazul transporturilor lungi sau în funcție de marfa transportată, acolo unde pot apărea probleme mai ample. În acest caz, transportatorul trebuie să ia în calcul o asigurare CMR personalizată, care să includă pe lângă riscurile uzuale și situațiile particulare.

 

Indiferent de tipul de asigurare de care un transportator are nevoie, Leader Team Broker identifică riscurile și oferă rapid soluții atât pentru transportatorii individuali, cât și pentru corporații. Despăgubirile se acordă rapid, conform contractelor de asigurare privind transporturile, brokerul oferind sprijin financiar pentru situațiile pe care compania nu le poate controla, dar care pot afecta semnificativ afacerile în domeniul transporturilor de marfă.

 

Ce oferă o poliță CMR:

 

  • Asigurare în caz de pierdere sau de deteriorare parțială sau totală a mărfurilor;
  • Asigurare pentru depășirea termenului de livrare (fără să depășească costul transportului);
  • Asigurare în caz de funcționare defectuoasă a sistemelor vamale;
  • Asigurarea aferentă șoferului sau a înlocuitorului acestuia, ca urmare a unor evenimente neprevăzute;
  • Asigurarea cheltuielilor pentru limitarea pierderilor materiale și salvarea mărfurilor.

 

Situații particulare acoperite de o asigurare CMR de la Leader Team

 

Pe lângă riscurile obișnuite – accident, deteriorare, pierdere sau furt, în activitatea de transport mai pot apărea o varietate de situații neprevăzute, care pun în pericol integritatea mărfii transportate, dare care pot face obiectul asigurării CMR, cum ar fi:

 

  • Calamități naturale: cutremure, alunecări de teren, furtuni, tornade, vijelii;
  • Închiderea drumurilor sau a punctelor de descărcare, ca urmare a epidemiilor sau din alte motive care țin de sănătatea publică;
  • Incendii provocate de descărcări electrice, din care rezultă deteriorarea mărfurilor;
  • Greve care pot influența sistemul de transport al mărfurilor.

 

De cele mai multe ori, asigurările CMR vizează rutele interne de transport, dar în anumite cazuri pot fi asigurate și rutele externe. Totodată, este important ca o asigurare să acopere toate aspectele care țin de transport, de camioane și de marfă, dar și de șoferi și de subcontractarea lucrărilor.

 

Domeniul transporturilor este una dintre cele mai vaste și complexe ramuri ale economiei mondiale, în care se rulează miliarde de dolari, iar  riscurile sunt pe măsura amplitudinii acestei activități. De aceea, asigurarea CMR este un produs pe care ar trebui să-l achiziționeze obligatoriu fiecare companie care activează în acest domeniu, pentru a proteja bunurile și mărfurile pe care le transportă, indiferent de tipul acestora și de rutele de transport.

 

Specialiștii Leader Team Broker oferă sprijin în timp real și îndrumă companiile de transport să aleagă exact produsele care li se potrivesc și care să ajute transportatorii să-și știe afacerea, cărăușii și mașinile în siguranță.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata