Cum economisești la achiziția unei mașini rulate

Pentru mulți clienți, cumpărarea unei mașini second-hand este o variantă identificată cu o alegere pragmatică prin care sunt evitate costurile exagerate. Deprecierea este cel mai neiertător dintre acestea, iar ritmul în care valoarea mașinii scade în primii trei ani de la achiziția din showroom este descurajant. În funcție de model și de prețul de listă, un automobil își poate pierde până la 85% din valoare încă din primii trei ani de vechime. Este, așadar, înțelept să te orientezi către o mașină dotată decent, dar nu neapărat nouă, pentru a evita să plătești inutil. Cu un ochi critic asupra opțiunilor pe care le ai la dispoziție și cu o bună cunoaștere a ofertei pieței, poți face o alegere care să îți aducă o mulțime de alte beneficii. Toate etapele procesului de a achiziționa o mașină rulată pot fi optimizate, pentru ca prețul final să fie unul și mai bun.

Definește-ți prioritățile

Când vorbim despre cumpărarea unei mașini, determinarea bugetului trece prin filtrul unei stabiliri cât mai exacte a scopului pentru care ne dorim un anumit model. Poate că un vehicul de clasă compactă sună tentant, dar tot o citadină ca Toyota Yaris se va dovedi mai ușor de parcat și mai economică la consum. Un SUV va oferi spațiu mulțumitor pentru pasageri, dar ar putea dezamăgi din punctul de vedere al volumului portbagajului. Nu în ultimul rând, dotările opționale opulente, alese de fostul proprietar al unei mașini ce te-ar tenta, la prima vedere, nu sunt neapărat indispensabile.

Verifică subansamblele mașinii

Dacă ai senzația că te afli în fața unui exemplar care merită banii tăi, nu te grăbi să semnezi actele. Există multe aspecte care pot trăda modul în care a fost exploatată mașina, indiferent de tipul acesteia. Verifică pasajele roților, pentru a identifica eventualele urme de rugină, dar și porțiunile cu vopsea sărită. Scurgerile de ulei, de antigel sau de lichid de frână nu sunt de neglijat, iar starea discurilor de frână îți va arăta cum s-a mers cu mașina. Un indiciu important, în cazul unui hot hatch cum ar fi VW Golf 7 GTI, de exemplu. Alinierea panourilor caroseriei sau a portierelor îți va spune dacă s-a intervenit semnificativ asupra mașinii, iar testul cu magnetul aplicat pe caroserie va scoate la iveală zonele chituite. 

Solicită istoricul de service

Un negustor cinstit nu va avea nimic de ascuns. Este de la sine înțeles faptul că îți va acorda ocazia să faci un test drive cu viitoarea ta mașină. Mai important decât atât, îți va putea dovedi motivul pentru care a avut loc fiecare dintre vizitele în service, cu ajutorul documentației necesare. Devizele și facturile aferente, alături de cartea tehnică a mașinii, fac parte din dosarul pe care vânzătorul trebuie să ți-l pună la dispoziție. Nu în ultimul rând, disponibilitatea pentru o verificare într-un service independent este cât se poate de îndreptățită.

Asigură-te că îți poți asuma costurile de exploatare

În alegerea mașinii tale second-hand, un criteriu important va fi reprezentat de cheltuielile pe care le-ai putea suporta după achiziție. Ansamblul costurilor de exploatare ale mașinii este alcătuit din prețul combustibililor, al consumabilelor, precum și al menținerii vehiculului în cadrul legal. De exemplu, asigurarea RCA este avantajoasă pentru un posesor cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de an ce deține o mașină cu un propulsor de sub 1.200 cmc. Acesta va plăti aproximativ 693 de lei, în timp ce un șofer mai tânăr de 30 de ani va plăti anual chiar și 3.032 de lei, pentru o mașină cu motor de peste 2.500 cmc.

Negociază în funcție de datele vehiculului

Odată ce ai stabilit care este mașina ce merită banii tăi și ai verificat starea tehnică, pentru a te asigura că nu vei avea parte de costuri ascunse, poți trece la negociere. Aceasta se face ținând cont de valoarea kilometrajului, de anul în care a fost fabricată mașina, precum și de dotările care se regăsesc la bord. Este puțin probabil să nu poți găsi un posesor dispus să taie din costuri, iar în schimbul acestei concesii, poți accepta defecte ușor de remediat, precum un set de faruri mătuite sau jantele ușor uzate.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta să cheltui mai puțin pe viitoarea ta mașină fără să faci concesii din punctul de vedere al siguranței. Cu atenție și cu o bună cunoaștere a pieței, nu vei regreta alegerea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata