Şoferii care circulă fără o rovinietă valabilă pot fi sancționati cu amenzi usturătoare de până la 4.500 de lei

9

În România, în conformitatea OG 15/2002, prețul unei roviniete diferă de la autovehicul la autovehicul, tarile din acest an fiind la fel ca-n 2021.

Astfel, preţutile unei rovinietei pentru anul 2022 sunt următoarele:

  • – 3 euro pentru șapte zile;
  • – 7 euro pentru 30 de zile;
  • – 13 euro pentru 90 de zile;
  • – 28 de euro pentru 12 luni.

Șoferii pot cere banii înapoi pe rovinietă DACĂ își vând propria mașină

În contextul legal, din anul 2019, s-a stabilit că oamenii care își vând maşina personală pot solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIRSA) returnarea parțială a banilor pentru rovinietă, în funcție de perioada de valabilitate rămasă.

Șoferii care circulă fără rovienietă riscă amenzi de peste 4.000 de lei

În prezent, auritățile rutiere pot identifica rapid șoferii care circulă pe drumurile publice fără o rovinietă valabilă. Aceștia se folosesc de camere fixe și mobile, amplasate pe diferite porțiuni ale străzilor. În cazul în care un cetățean este prins că circulă cu rovinieta expirată, acesta poate fi sancționat, amenda fiind cuprinsă între 250 – 4.500 de lei.

Iniţial, şoferii de autoturisme sunt sancționați cu cele mai mici amenzi (între 250 – 500 de lei), iar posesorii de vehicule de transport de marfă (cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone) primesc cele mai mari amenzi, cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei.

Tot legal, după ce un șofer a fost amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile rutiere au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre sancțiunea respectivă. În acest interval, șoferul NU mai poate fi amendat pentru deplasarea cu rovinieta expirată.

Însă, există mașini care NU trebuie să plătească rovinieta

În conformitatea legilor din ţara noastră, există și autovehicule care sunt scutite de folosirea unei roviniete pentru deplasare. În această categorie intră vehicule folosite exclusiv pentrutransportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativă a unei localități, mașinile destinate transportului școlar și mașinile cu număr provizoriu de înmatriculare.

Iar şoferii care transportă persoane între localități sau alte regiuni NU beneficiază de această scutire de plată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata