BNR: Sistemul bancar a înregistrat un profit record de 7,6 miliarde lei în primele 9 luni din 2022

31

B anca Naţională a României a anunţat că în primele nouă luni ale acestui an, întreg sistemul bancar a înregistrat un profit record de 7,6 miliarde de lei. Aceleași date mai arată că principala sursă de câștig a instituțiilor de credit a fost dobânda.

Astfel, BNR a publicat noi date care relevă faptul că in perioada de referinţă, pe lângă profitul record de 7,6 miliarde de lei, sumă  care este în creștere cu 20% față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, creșterea creditării a avut un ritm mediu de 16% an/an.

În contextul comparativ, instituția bancară mai arată că primele nouă luni ale acestui an, au fost cele mai bune de acest fel din ultimii ani. Anul trecut, profitul sistemului bancar în primele nouă luni ale anului a fost de 6,4 miliarde de lei, în timp ce, în anul pandemic 2020, acesta a fost de aproape 4,7 milairde de lei.

Noile date mai arată că rentabilitatea activelor a fost de 1,54% după primele nouă luni, în timp ce rentabilitatea capitalului a fost de 16,56% în aceeași perioadă din an. Ambele procentaje sunt peste nivelurile de anul trecut.

Câștigul sistemului bancar era de aproape 2 miliarde de lei la finalul T1 din 2022

Din punct de vedere crescător, BNR mai arată că sistemul bancar a avut un câștig de aproape 2 miliarde de lei la finalul primului trimestru din 2022, iar la jumătatea anului câștigul s-a situat la 4,74 miliarde de lei. Până în luna septembrie, acesta a ajuns la 7,6 miliarde de lei.

Dacă se menține ritmul, băncile pot ajunge, la finalul acestui an, la câștiguri istorice de 9 miliarde de lei.

Concret, Banca Transilvania, Banca Comercială Română (BCR) și BRD au avut un câștig total de 4 miliarde de lei, peste jumătate din întregul câștig al sistemului bancar.

Câștig record al băncilor în primele nouă luni ale acestui an

Din acest motiv, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la un moment dat că băncile au exagerat cu ROBOR, lucru care se vede în câștigurile record ale băncilor, în contextul în care în T3 din 2022, indicele ROBOR la trei luni a urmat la 7% apo la 8%.

Astfel, indicele ROBOR la trei luni în T3 din 2022 a fost 7,7%, de cinci ori mai mare decât cel înregistrat în T3 din 2021.

Tot BNR arată că media ROBOR la trei luni ar fi de 5,6% în primele cinci luni ale acestui an, în timp ce, în aceeași perioadă a anului trecut, media a fost de 1,6%.

În plus, dobânda cheie a suferit și ea majorări – iulie 4,75%, august 5,5%, octombrie 6,25%, noiembrie 6,75%.

Dobânzile, principala sursă de câștig

La capitolul dobânzi, instituția bancară arată că dobânzile  au fost şi sunt principala sursă de câștig pentru instituțiile de credit. Dobânzile la lei au crescut extrem de mult în S2 din 2022, în timp ce inflația a avut aceeași traiectorie, ajungând la aproape 16% în luna septembrie.

Iar această creştere substanţială a ROBOR, a mărit tensiunea celor care mai au credite la bancă cu dobânda legată de acest indice şi a stârnit critica guvernatorului BNR care a atenţionat încă din august că ROBOR la trei luni a depăşit dobânda-cheie şi rata de creditare Lombard. Consiliul Concurenţei a început o investigaţie legată de evoluţia ROBOR.

Totodată şi creditul privat care este cea mai importantă sursă de finanţare a economiei reale, a continuat să crească în primele 9 luni din 2022, viteza împrumuturilor acordate de bănci depăşind 15% în fiecare lună, deşi dobânzile sunt pe o pantă de creştere. Ritmul de majorare a creditelor a depăşit şi viteza de creştere a depozitelor.

Doar în septembrie, ritmul de creştere a creditului privat a fost de 16%, soldul împrumuturilor urcând la aproape 365 miliarde de lei.

Aşadar, ritmul mediu de creştere a creditării în primele nouă luni ale acestui an a fost de 16%.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata