Creditele în euro câștigă teren în România, datorită dobânzilor mai mici, decât la cele în lei

67

Românii s-au îndepărtat de creditele în euro în ultimii 10 ani, în mare parte pentru că finanțările în moneda europeană au devenit mai restrictive. Cei care au ales un credit în euro nu au luat în calcul riscul valutar, scenariul în care moneda națională se depreciază semnificativ și astfel soldul creditului crește raportat la lei.

Cu toate acestea, în ultimul an, dobânda creditelor ipotecare în euro a crescut mai lent față de creditele imobiliare acordate în lei în comparație cu august 2021, potrivit Bankata.ro.

În acest sens, diferențele sunt semnificative, dacă facem o comparație între indicele Euribor la 3 și 6 luni, 0,24% și 0,65%, și indicele Robor la 3 și 6 luni care la începutul lunii august era 8,01%, respectiv 8,13%. În raport cu IRCC, de 2,65%, care se ajustează mai lent și tinde să se apropie de ROBOR cu o întârziere de 6 luni.

În plus, dobânda reprezintă doar o componentă a unui credit, mai sunt două elemente cheie interconectate: veniturile personale și avansul creditului (suma economisită). În cazul creditelor în euro, gradul de îndatorare maxim este 20%, față de 40% pentru creditele în lei .

În opinia sa, “În general, creditele în euro mai ieftine sunt disponibile celor care au venituri mai mari sau au o situație financiară mai bună. Nivelul veniturilor personale poate fi influențat prin educație, specializare profesională în domenii cu valoare adăugată mare și în creștere, iar avansul pentru credit este rezultatul economisirii și planificării banilor personali pe termen lung. În concluzie, dacă vrem să economisim costul dobânzii de credit printr-un credit în euro, putem să contractăm un credit de valoare mai mică cu un avans mai mare pentru finanțare, declară Andrei Perianu, co-fondator Bankata.ro și specialist în finanțe personale.

Astfel, dobânda medie a creditelor în valută este astăzi de 4,25%, având o evoluție minoră în raport cu valoarea din august 2021 (4,05%), asta după ce în ianuarie 2022 dobânda a atins un minim de 3,13% în ultimele 12 luni.

În contextul comparativ, dobânda creditelor ipotecare în lei este în prezent de 6,26%, față de 4,25% în urmă cu 12 luni, adică o creștere de aproximativ 2%.

Din punct de vedere european, decizia recentă a Băncii Centrale Europene (BCE) de creştere a dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale va genera o creştere a ratelor dobânzilor Euribor, care va influența dobânzile creditelor noi în euro și ratele bancare ale românilor care au luat finanțări în moneda europeană. Până la finalul anului mai este posibilă o creștere cumulată de 0,75% sau chiar 1%.

În prezent, Bankata.ro este o platformă de finanțe personale independentă lansată de Diana Seredenciuc și Andrei Perianu.

Sursa: Wall-street.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata