Invazia Rusiei şi pandemia a sfârșit era ratelor scăzute ale dobânzilor şi inflației moderate avertizează bancherii

26

În aceste vremuri, cei mai mari bancheri centrali ai lumii, au lansat un avertisment crunt. În viziunea acestora, șocul geopolitic masiv generat de invazia Rusiei şi de pandemie a sfârșit era ratelor scăzute ale dobânzilor şi inflației moderate.

În lumina acestui avertisment a fost Christine Lagarde, preşedintele BCE, Jay Powell, preşedintele Rezervei Federale, şi Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei. Aceștia au cerut măsuri rapide pentru a reduce inflaţia.

Din punct de vedere bancar, aceștia au explicat că eşecul de a creşte ratele dobânzilor suficient de repede ar putea permite încorporarea inflaţiei ridicate şi, în cele din urmă, ar necesita o acţiune mai drastică din partea băncilor centrale pentru a readuce creşterea preţurilor la niveluri mai moderate.

Astfel, „Este foarte probabil ca procesul să fie dureros, dar cea mai mare durere ar fi din faptul că nu am reuşi să abordăm această inflaţia ridicată şi dacă i-am permite să devină persistentă“, a spus Jay Powell la conferinţa anuală a Băncii Centrale Europene, conform informațiilor transmise de Financial Times.

Lanțurile de aprovizionare riscă să fie fracturate

În urm unei întâlniri organizată la Sintra, în Portugalia, şefii băncilor centrale au spus că pandemia şi războiul din Ucraina inversează mulţi dintre factorii care au provocat mai mult de un deceniu de inflaţie ultra-scăzută în majoritatea economiilor dezvoltate.

Aceștia au avertizat că scindarea economiei globale în blocuri concurente riscă să fractureze lanţurile de aprovizionare, să reducă productivitatea, să mărească costurile şi să reducă creşterea.

În vizunea sa, „Nu cred că ne vom întoarce la acel mediu de inflaţie scăzută. Există forţe care au fost dezlănţuite ca urmare a pandemiei şi ca urmare a acestui şoc geopolitic masiv care vor schimba imaginea şi peisajul în care ne desfăşurăm activitatea. Unii ar susţine că locul în care fabricaţi sau locul din care furnizaţi serviciile va fi decis şi de alţi factori în afara de costuri”, a spus preşedintele BCE, Christine Lagarde.

La rândul său, Jay Powell a spus că această dinamică în schimbare, din contextul geopolitic, ar forţa o regândire a modului în care funcţionează băncile centrale ale lumii, având în vedere că mediul cu inflaţie scăzută pare că a dispărut acum.

Aşadar, „Trăim cu forţe diferite acum şi trebuie să ne gândim la politica monetară într-un mod foarte diferit. Ne dăm seama acum, mai bine acum, cât de puţin înţelegem despre inflaţie”, spune preşedintele Rezervei Federale.

În particular, Christine Lagarde a mai spus că războiul din Ucraina loveşte Europa mai puternic decât majoritatea celorlalte regiuni sub forma preţurilor mai mari la energie şi alimente, ceea ce înseamnă că continentul nu se află în aceeaşi situaţie precum SUA şi alte ţări.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata