Tranzacții de peste aproape 110 milioane lei

În cea mai bună săptămână de la BVB din acest an din punct de vedere al activității de tranzacționare, indicii bursieri s-au întors peste valorile de tranzacționare de la jumătatea lunii decembrie înainte de promovarea ordonanței de urgență, cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ. Piața a fost acaparată în proporție de 3 sferturi de schimburile cu acțiuni bancare. O explozie pe maximul anului și 2 sesiuni de corecții induse și de ajustările ex-dividend ale unor acțiuni au fost urmate de o revenire puternică în ultima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni. În ansamblu, a fost o zi marcată de un sentiment favorabil pe întreaga piață financiară.

Moneda națională s-a întărit inclusiv până în zona de 4,7400 lei pentru un euro, cel mai tare leu din ultimele 2 luni. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,02%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,07%, până la nivelul de 8.493,13 de puncte, nu departe de cea mai înaltă ridicată valoare din 2018, așa cum se vede pe graficul atașat.

Cele mai importante schimburi au fost realizate pe acțiunile cele tradițional cele mai lichide și care trădează reacția de sentiment a investitorilor cu cele ale băncilor. Nu mai puțin de 75,26% din rulajul pieței de 145,01 milioane lei (30,54 milioane euro), a fost asigurat de activitatea de tranzacționare de 106,16 milioane lei (22,99 milioane euro) cu acțiunile celor 2 bănci mari listate la cota BVB. Iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,70%, până la prețul de 11,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 72,79 milioane lei. De asemenea, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,22%, până la prețul de 2,2850 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 24,95 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat primul transfer special al zilei din piața deal, de 11,42 milioane lei.

Deși ziua a fost pozitivă pentru cele 2 acțiuni care dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, astfel încât sunt folosite de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața de capital locală, în ansamblu ziua a fost „roșie” pe bursele europene, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -1,14% indicele Euro Stoxx 50, -0,78% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,79% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,47% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,05% pentru indicele indicele PX de la Praga. Nu este prima dată pe parcursul acestei săptămâni când cotațiile de la BVB merg pe contrasens față de bursele mari. „E total atipic”, semnala fenomenul Gabriel Iliescu, investitor experimentat și cu portofoliu relevant pe piața de capital locala.

sursa profit.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata