În majorarea alocațiile pentru elevi cu doar cu 5,1%, fiecare elev va primi 12 lei în plus lunar

91

Alocațiile pentru copii vor crește începând cu 1 ianuarie 2023. Coaliția a decis ca alocațiile să se mărească numai pe baza inflației înregistrate în anul 2021.

Astfel, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, după ședința conducerii acesteia. Liderii coaliției au anunțat, de asemenea, că pensiile vor crește cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii de până la 3.000 de lei.

Copiii între 2 și 18 ani, 12 lei în plus la alocație

În contextul comparativ, în România Educată, nu s-au găsit fonduri suficiente pentru majorarea banilor pentru elevi, aşa cum s-a procedat cu pensiile, unde majorarea acoperă dublul inflaţiei din 2021, aşa cum prevede legea.

În contextul legislației în vigoare, creșterea este obligatorie și se face cu un procent calculat pe baza inflației. Astfel, OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Din datele INS, rata inflației în anul 2021 a fost 5,1%. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

De fapt, majoritatea acestor copii vor primi 12 lei în plus la alocație, ceea ce înseamnă echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata, scrie edupedu.ro.

De la 1 ianuarie 2022, alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.

Care este prevederea legală în vigoare

Din punct de vedere al prevederii legale în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

  • a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
  • c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

În ţara noastră, ministerul Muncii, a informat că în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane. Raportarea pe județe a sumelor și a numărului de beneficiari este în tabelul de mai jos:

În plus, liderii coaliției au decis, de asemenea, ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata