Proprietarii vor fi nevoiți să încheie contracte de închiriere cu chiriașii și să le înregistreze la ANAF

Sursa foto: Shutterstock
159

În schimbările de început de an în România, include şi în zona chiriilor. Proprietarii care au imobile date în chirie trebuie să aibă în vedere anumite aspecte dacă nu vor să aibă probleme cu Fiscul.

În primul rând proprietarii vor fi nevoiți să încheie contracte de închiriere cu chiriașii și să le înregistreze la ANAF, iar în al doilea rând se majorează impozitul pe chirii.

Contractele de închiriere trebuie înregistrate la ANAF

Începând din ianuarie 2023, toți proprietarii de locuințe din România care închiriază vor fi obligați să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor, pe care vor trebui să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Termenul de înregistrare la Fisc este de maxim 30 de zile.

Pentru contractele de închiriere care se află în derulare la 1 ianuarie 2023, proprietarii au la dispoziție 90 de zile pentru a se conforma cu noile prevederi. Proprietarii care nu respectă această prevedere riscă dosar penal.

În contextul Fiscului, măsura a fost necesară, având în vedere că în primele luni ale anului 2022 s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, față de perioada similară a anului 2021.

De menționat că, potrivit unui ordin ANAF, care se află în Monitorul oficial, dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent, transmite Hotnews.

Crește impozitul pentru chirii

În contextul financiar, proprietarii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar în ceea ce privește banii plătiți către stat. De la 1 ianuarie 2023 se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut. Mai exact, nu se va mai plăti un impozit de 6%, ci de 10% la suma de pe contracte.

Totuși veștile proaste ar putea să se extindă și la cei care stau în chirie. Unii proprietari ar putea mări chiriile, pentru a nu resimți plata impozitului de 10%. Astfel, acest lucru va duce, cel mai probabil, la o nouă creștere a prețului chiriilor, care oricum au crescut în 2022 cu valori cuprinse între 13 şi 28%. Doar la sfârșitul lunii septembrie, prețurile chiriilor au crescut cu 10%-15%.

Aşadar, apar noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile. Cele 3 plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12 și 24 de salarii minime. Acestea se iau în calcul începând cu veniturile anului 2023, deci veți plăti contribuțiile în 2024 la nivelul plafoanelor salariului minim care va fi atunci.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online