Care va fi salariul minim şi care va fi plata contribuțiilor, în România?

75

Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor a dat asigurări că salariul minim va crește cu siguranță la 3.000 de lei. În ceea ce privește plata contribuțiilor și reîntoarcerea la sistemul în care erau plătite de angajat și de angajator, acesta consideră că „nu e o idee care trebuie să fie respinsă”.

Concret, Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că salariul minim „cu siguranţă” va fi 3.000 de lei, informează acesta cu câteva ore înainte de Consiliul Naţional Tripartit programat pentru joi 24 noiembrie 2022.

În contextul contribuţiilor, Câciu susţine că reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator nu se ia discreţionar, fără dezbateri cu partenerii, dar nici nu e „o măsură care să fie respinsă”.

Salariul minim va fi „cu siguranță” 3.000 de lei

În precizările sale, „Mâine avem Consiliul Naţional Tripartit. (…) Mâine o să avem şi răspunsul. Aş vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru şedinţa de mâine, dar cu siguranţă salariul minim va fi 3.000 de lei. (…)

Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor. Or aici, lăsaţi-ne mâine să discutăm.

Pentru că partajarea contribuţiilor – adică reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator – nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, miercuri seară, la Digi 24.

Adrian Câciu despre salariu minim de 4.000 în construcții

Mai mult, ministrul finanţelor a vorbit şi despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei, arătând, în acest context, că o creştere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.

Astfel, „A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata