Acțiuni asiatice la maxime de 6 săptămâni, priviri asupra Fed și PIB-ului SUA

Acțiunile asiatice au urcat luni la maximele de șase săptămâni, pe fondul semnelor că redresarea economică mondială este încă pe drumul cel bun, deși creșterea cazurilor de COVID-19 în regiune a influențat sentimentul, împingând prețurile petrolului spre scădere.

Futures pentru Eurostoxx 50 au fost plate, la fel ca cele pentru DAX din Germania, în timp ce futures-ul FTSE din Londra a fost mai slab. E-mini futures pentru S&P 500 abia s-au schimbat.

Starea de spirit a fost relativ optimistă în Asia, unde cel mai larg indice MSCI de acțiuni Asia-Pacific în afara Japoniei a atins cel mai mare nivel din 18 martie, în ciuda vânzării târzii a acțiunilor chineze.

„Piețele au avut prețuri în pandemie ca sprint și nu ca maraton. Această premisă ar putea fi stresată în următoarele săptămâni”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață Asia-Pacific pentru OANDA.
Temerile în creștere ale cazurilor de COVID-19 din India vor determina scăderea cererii de combustibil în cel de-al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, care a exercitat presiune asupra prețurilor petrolului luni, după ce au scăzut cu aproximativ 1% săptămâna trecută.

Indicele blue-chip CSI 300 al Chinei a scăzut cu 0,7% după ce a atins cel mai înalt nivel de la 6 aprilie mai devreme. Indicele de acțiune de referință al Australiei a scăzut cu 0,2%, cu o sărbătoare publică în cinci dintre cele opt state și teritorii ale țării.

Indicele acțiunilor KOSPI din Coreea de Sud a crescut cu 0,7%, în timp ce acțiunile din Noua Zeelandă au adăugat 0,6%, iar japonezul Nikkei a inversat pierderile timpurii pentru a crește cu 0,4%.

Până în prezent, activele de risc, cum ar fi acțiunile, s-au descurcat bine, indicele ex-Japonia MSCI urmând un al treilea an consecutiv cu randamente pozitive. Din aprilie 2020, indicele a oferit randamente pozitive în toate, cu excepția celor trei luni.

Datele recente care indică o redresare economică solidă la nivel mondial au consolidat încrederea în activele de risc.

Indicatorii activității de fabricație de la începutul lunii aprilie, care au apărut săptămâna trecută, au indicat un început robust al celui de-al doilea trimestru, cu date care au atins maxime record în Statele Unite și au semnalat sfârșitul recesiunii europene.

Datele privind produsul intern brut din SUA din primul trimestru, care urmează să apară mai târziu în săptămână, vor arăta probabil că activitatea a revenit probabil la nivelurile pre-pandemice, au spus analiștii.
„Estimăm că economia va închide diferența de producție și va crește peste potențial în a doua jumătate a acestui an”, au scris economiștii ANZ într-o notă de dimineață, sugerând o creștere mai mare a acțiunilor.

Europa „nu se poate potrivi cu acest lucru, dar pe măsură ce 2021 progresează în 2022, diferențialul de creștere față de SUA se va reduce”.

Acestea fiind spuse, unii economiști spun că piața ar putea atinge o problemă ușoară în lunile următoare, reflectând îngrijorări care variază de la creșterea cazurilor de COVID-19 și se îngrijorează că majoritatea beneficiilor stimulilor fiscali masivi au fost deja evaluate.

„Cu alte cuvinte, acesta ar putea fi ultimul trimestru în care companiile pot evita penalizarea pentru că nu văd veniturile recuperându-se rapid și / sau pentru că nu oferă îndrumări”, au scris analiștii JPMorgan într-o notă.

Datele recente puternice au însemnat că obligațiunile au fost vândute, deși randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani nu au fost departe de un minim scăzut în ultimele șase săptămâni, conform așteptărilor, Rezerva Federală SUA va rămâne acomodativă la reuniunea sa din această săptămână.

În monede, lira turcească a scăzut, adăugându-se la o alunecare recentă și aproape de un minim istoric, pe măsură ce o presiune s-a stabilit asupra relațiilor cu Statele Unite și după ce noul șef al băncii centrale a semnalat că majorările ratei ar afecta economia.

Indicele dolarului SUA a scăzut la 90,679 față de un coș de valute majore, un nivel nemaivăzut de la 3 martie.

Dolarul verde a fost o nuanță mai slabă pe yenul japonez cu refugiu sigur, la 107,80. Euro a crescut cu 0,1%, până la 1,2105 dolari. Dolarul australian sensibil la risc a rămas prins într-o bandă îngustă până la ultimul la 0,7766 dolari.

În materiile prime, țițeiul american a scăzut cu 73 de cenți la 61,41 dolari pe baril, iar Brent a scăzut 78 de cenți la 65,33 dolari.

Aurul a urcat cu 0,1% până la 1.779,19 dolari pe uncie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata