Acțiunile asiatice scad și bitcoin se prăbușește, pe măsură ce îngrijorarea inflației persistă

Acțiunile asiatice au scăzut și criptomonedele au extins pierderile miercuri, deoarece incertitudinile privind inflația au determinat investitorii să reducă expunerea la active mai riscante pentru moment.

De asemenea, scăderea monedelor digitale a fost datorată și unei noi interdicții în China asupra instituțiilor financiare care furnizează servicii legate de tranzacțiile cu criptomonede.

Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu 0,3%, deși Hong Kong și Coreea de Sud sunt închise pentru vacanță.

CSI300 din China continentală a scăzut cu 0,6%, în timp ce japonezul Nikkei a pierdut 1,1%.
Acțiunile de pe Wall Street au scăzut târziu în sesiune pentru a se termina marți, incapabile să susțină câștigurile obținute, după creșterile rapide ale Walmart și Home Depot.

S&P 500 a pierdut 0,85%, acțiunile telecom conducând scăderea, în timp ce Nasdaq Composite  a scăzut cu 0,56%.

„Acum, când investitorii sunt preocupați de inflație, probabil că sunt reticenți să ia decizii importante, până când vor vedea o imagine mai clară”, a declarat Hirokazu Kabeya, strateg global șef la Daiwa Securities.

„Ingrijorările legate de inflație vor menține piețele incerte pentru moment, chiar dacă nu mă aștept ca prețurile acțiunilor să se prăbușească, având în vedere redeschiderile economice.”

Rezerva Federală a menținut că o creștere recentă a inflației ar fi tranzitorie și că, prin urmare, ar trebui să își păstreze setările ușoare de politică monetară.

Procesele-verbale de la întâlnirea Fed din aprilie, care urmează să fie publicate miercuri târziu, se așteaptă să repete acel mesaj.

„Inflația rămâne cea mai mare temă, dacă este reală și dacă Fed ar putea avea nevoie să-și schimbe politica din cauza asta”, a declarat Kazushige Kaida, șeful vânzărilor valutare la sucursala din Tokyo Street Bank. „În acest moment, piețele pun credința, într-un fel, în narațiunea Fed.”

Cu toate acestea, o creștere neașteptată a inflației consumatorilor și semnele unei penurii de forță de muncă în Statele Unite au determinat investitorii să renunțe la active care au crescut brusc în ultimul an.

Criptomonedele sunt un astfel de caz extrem.

Bitcoin a scăzut cu până la 5,3% pentru a atinge cel mai scăzut nivel de la începutul lunii februarie și s-a situat ultima dată la 40 973 dolari, după ce a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa de la un vârf de 64 895 dolari, atins cu puțin peste o lună în urmă.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, și-a schimbat valoarea la 3.199 dolari, în scădere cu peste 25% față de succesul său record de miercurea trecută.

În timp ce criptomonedele au fost zdrobite de noua interdicție a Chinei asupra tranzacțiilor lor, nu au fost singuri în fața presiunii.

Unele mărfuri care au beneficiat de comerțul cu reflare și-au pierdut, de asemenea, avântul, viitorul lemnului din SUA pierzând aproape 25% în ultimele trei sesiuni.

Prețurile petrolului s-au retras și după ce mass-media a raportat că Statele Unite și Iranul au făcut progrese în relansarea unui acord care restricționează dezvoltarea armelor nucleare din țara OPEC, o dezvoltare care ar putea duce la creșterea ofertei din Iran.

Futures-urile brute din SUA au scăzut cu 0,9%, până la 64,9 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe Brent au pierdut 0,9%, până la 68,12 dolari pe baril.

Acest lucru a contribuit la relaxarea ușoară a grijilor legate de inflație pe piața obligațiunilor.

Prețul inflației SUA pe zece ani pe piețele de obligațiuni din SUA, bazat pe diferența de randament dintre obligațiunile protejate împotriva inflației și cele convenționale, a scăzut la 2,55% de la un maxim de opt ani, de aproximativ 2,58%, la începutul acestei luni.

Randamentul la Trezoreria SUA pe 10 ani, sau randamentul nominal, s-a modificat puțin, la 1,664%.

Pe piața valutară, dolarul a rămas sub presiune, deoarece randamentele SUA au rămas stabile.

Euro a atins un maxim de aproape trei luni de 1,2234 dolari și s-a tranzacționat ultima dată la 1,2223 dolari, în timp ce lira britanică a atins, de asemenea, ultimul maxim văzut la sfârșitul lunii februarie și a schimbat mâinile la 1,4191 dolari.

Dolarul s-a situat la 108,92 yeni după patru sesiuni consecutive de declin.

Metalele prețioase au fost solide, aurul atingând cel mai înalt nivel de la sfârșitul lunii ianuarie și s-a ridicat ultima dată la 1.870 dolari pe uncie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata