Care este solicitarea eurodeputatul Victor Negrescu în Parlamentul European?

Foto: psd.ro
118

Solicitarea europarlamentarului Victor Negrescu vine în contextul noilor provocări legate de războiul din Ucraina. Acesta a precizat în plenul Parlamentului European că acest conflict „ne-a arătat limitele sistemului nostru de apărare, provocările în materie de politică externă și fragilitatea unității europene.”

Astfel, în intervenția sa, în Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat actualizarea politicii externe de apărare şi de securitate comună. Acesta a precizat că este nevoie de acest lucru pentru a face faţă noilor provocări legate de războiul din Ucraina.

Avem nevoie de o colaborare mai bună cu NATO şi cu Statele Unite

În contextul european, social-democratul a arătat carenţele actuale pornind de la recentele informaţii privind deficitul strategic de armament în anumite state europene.

Astfel, „Europa se confruntă cu o criză de securitate fără precedent. Războiul din Ucraina ne-a arătat limitele sistemului nostru de apărare, provocările în materie de politică externă şi fragilitatea unităţii europene. Cetăţenii aşteaptă de la noi garanţii privind securitatea lor, precum şi protejarea valorilor, intereselor şi a frontierelor noastre. Avem nevoie de un proces decizional dinamic şi mai rapid, folosind toate mecanismele tratatelor europene, inclusiv o implicare mai mare a Parlamentului European. Trebuie să putem aplica sancţiuni eficiente, dar şi să combatem noile ameninţări hibride.

Avem nevoie de o colaborare mai bună cu NATO şi cu Statele Unite, dar şi de capacităţi comune de apărare, inclusiv prin dezvoltarea industriei, tehnologiilor şi a autonomiei strategice în domeniu. Este foarte complicat să vorbim de apărarea noastră sau de sprijinirea Ucrainei, cât timp suntem divizaţi, avem un proces decizional greoi şi multe state europene se confruntă cu un deficit de armament sau nu au investit suficient în domeniu”, a declarat Victor Negrescu, în calitate de raportor al Comisiei de Afaceri Constituţionale privind politica externă, de apărare şi de securitate comună, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Europarlamentarul a solicitat și o prezență mai consistentă pe flancul estic

Aflându-se în prezenţa Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, reprezentantul României în Parlamentul European, Victor Negrescu a subliniat că este nevoie de o prezenţă mai consistentă pe flancul estic şi a solicitat un sprijin suplimentar pentru statele aflate în prima linie, făcând apel la solidaritatea europeană şi reiterând importanţa extinderii spaţiului Schengen în contextul eforturilor consistente făcute de România pentru sprijinirea Ucrainei şi Republicii Moldova.

Aşadar, „Trebuie să protejăm Europa şi flancul estic şi pot să vă spun că statele aflate în prima linie, statele din regiunea Ucrainei, inclusiv statul meu, România, se aşteaptă la o solidaritate europeană mai mare. Extinderea spaţiului Schengen poate facilita sprijinul oferit Ucrainei şi Republicii Moldova. Am adresat toate aceste subiecte în opinia noastră şi sperăm ca toate aceste puncte de vedere să fie luate în considerare”, a precizat eurodeputatul PSD.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online